Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara  i to:

– požar u naselju Smoluća, na površini cca 5 duluma, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– požar u naselju Devetak, na površini cca 5 duluma, u dva navrata gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u mjestima: Divkovići, Šljivice, Moluhe, te jedna intervencija u naselju Donja Grabovica, gdje je gorio pomoćni objekat.

Općina Doboj Istok. Vatrogasna jedinica općine Doboj Istok imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume ukupne površine  cca 1 ha na području MZ Klokotnica lokalitet Zavodica. Na gašenju požara učestvovala su dva vatrogasna vozila i tri vatrogasca.

Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica općine Sapna imala je intervenciju na gašenje požara niskog rastinja i šume ukupne površine cca 200 duluma. Zbog sumnje na aktivno minsko polje DVJ Sapna je sprečavala širenje požara na okolne parcele, požar unutar minskog polja se sam ugasio.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija  imala je četiri intervencije na gašenju požara niskog rastinja manje površine na lokalitetima : Zolje, Hrvačići, Lešovine i Vukovije.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 19:45 do 20:30 sati, u mjestu Brigovi, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 19:40 do 21:30 sati, u mjestu Donja Lučka, gdje je gorjela trava.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 14:40 do 16:30 sati, u mjestu Ćehići, gdje je gorjela trava i šuma.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenjku požara od 19:50 do 21:30 sati, u mjestu Majdan, gdje je gorjela šuma.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 18:55 do 19:50 sati, u mjestu Rudnik, gdje je gorjela šuma.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:10 do 18:00 sati, kod Fabrike duhana, gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervecije na gašenju požara od 13:05 do 15:50 sati, na lokaciji Žitače, gdje je gorjelo nisko rastinje, hrastova i kestenova šuma na površini cca 2 ha, te jednu intervencija od 16:00 do 17:10 sati, na lokaciji Zaslivlje (Kozarići), gdje je gorjelo nisko rastinje. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 manjih intervencija na gašenju požara niskog rastinja.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kalac, gdje je gorjela divlja deponija sa otpadnim materijalom. Požar je ugašen. 

Srednjo-bosanski kanton

   Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Kordići, gdje je na privatnoj kući došlo do zapaljenja  dimnjaka. Požar lokaliziran, na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR