Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.03.2024. godine, do 10:00 sati

Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.03.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 07.03.2024.godine, u 07:42 sati, na području Stoca. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 3,0° po Richteru, a intenzitet u epicentru  bio je IV° Merkalijeve skale.

Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Modrac, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živiniceimala je intervenciju na gašenju požara u naselju Đurdjevik, gdje je gorio stanbeni objekat-kuća. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Zolje, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanjimala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Trepče, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od oko 10 duluma. Nije prouzrokovana materijalna šteta. Požar je ugašen.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovićiimala je intervenciju na gašenju požara u naseljenom mjestu Stog, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u mjestima: Brežani i Teševo. Požari su ugašeni.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine općine Busovača imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 do 14:20 sati, na lokalitetu Jazvine, gdje gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju požara na magistralnom putu Donji Vakuf – Travnik, u mjestu Komar,  gdje je gorjelo putničko vozilo. Pričinjena je veća materijalna šteta.  Požar je ugašen.

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnikimala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:39 do 16:10, u uredu JKP „Bašbunar“, u ulici Bosanska, gdje je gorjela blagajna,

– od 20:08 do 20:40, u ulici Školska, gdje je gorjelo vozilo.

Oba požara su ugašena.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 11:04 do 12:00 sati u mjestu Trnovi, gdje su gorjele elektro-instalacije u stambenom objektu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 10:01 do 11:30 sati, u naselju Trešanica, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:44 do 00:00 sati, na putu Jablanica-Djevor, gdje je gorjelo vozilo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju zapaljenog nikog rastinja, jednu na gašenju manjeg dijela zapaljenog krova na hotelu i jedan izlazak na teren po dojavi da se pojavio dim u zgradi.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 08:10 do 12:10 sati  na lokalitetu Šišeta, gdje je gorjela gradska deponija smeća. Dva vatrogasca sa vozilom su vršili natapanje i gašenje deponije, dok su  radnici firme „Okac“ doo Goražde i JKP „6 Mart“ sa svojom mehanizacijom vršili njeno zatrpavanje.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 13:50 do 15:30 sati, ispumpavanje vode u Zagrebačkoj ulici,

– od 18:45 do 19:00 sati, saniranje mjesta nesreće nakon prometne nezgode u Gnojnicama.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Bosansko Grahovo, Novi Grad-Sarajevo, Ključ, Busovača, Sapna i gradova Goražde, Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 17 eksplozivnih sredstava i streljiva 10 komada.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR