Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 07./08.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kiseljak – Srebrenik, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Krupska, gdje je gorio otpad u kontejneru. 

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 16:05 do 16:30 sati, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 17:31 do 18:34 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorio kamion.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:09 do 11:40 sati, na Žovnici, gdje je gorio automobil,

– od 12:34 do 13:25 sati, u Dračevicama, gdje je gorio el. ormar.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 14:55 do 15:30 sati, na Rebac-Benz pumpi u Zvirovićima, gdje je gorjela instalacija u kuhinji.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 02:18 do 03:28 sati, u soliteru I, gdje je gorjela elektro instalacija.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 22:15 do 22:45 sati, u Jelačićima, gdje je gorio kontejner.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su tri intervencije, od čega se za jednu po islasku na lokaciju, ispostavilo da je lažna dojava. Preostale intervencije se odnose na gašenje zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i gašenje zapaljenog otpada u napuštenom objektu.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA  (LP-19)

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Velika Kladuša, Travnik i gradova Živinice, Stolac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i streljivo 124 komad.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Temperature zraka izmjerene u 7:00 sati (°C): Bjelašnica -5; Ivan Sedlo i Livno 1; Sokolac 2; Bihać, Bugojno, Drvar, Široki Brijeg i Trebinje 3; Sarajevo i Srebrenica 4; Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Sanski Most, Tuzla i Zenica 5; Doboj i Mostar 6; Neum 7°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR