Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 07:50 do 08:40 sati, u Dračevicama, gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:57 do 15:40 sati, gorio dimnjak u naselju Luka,

– od d 20:18 do 20:45 sati, gorio automobil u naselju Zukići.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenih vozila, jednu na gašenju zapaljenog otpada, jednu na gašenju zapaljenih el.instalacija i jednu na gašenju manjeg požara u ugostiteljskom objektu.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to: jednu na gašenju dimnjaka i tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 20:00 sati, u ulici Hanumina, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 17:30 do 18:15 sati tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana u Centru II.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 08:00 do 10:00 sati tehničku intervenciju na ispomoći komunalcima pri probijanju kanalizacije na Šljunkari.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je tri intervencije na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U protekla 24 sata, služba CZ grada Živinice pratila je stanje i radove na klizištu koje je pokrenuto na odlagalištu jalovine Rudnika uglja  “KREKA”  kop Dubrave Donje, gdje se kontinuirano provode aktivnosti na stabilizaciji klizišta.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Zbog kvara, od 20:10 sati u prekidu je dio 10 kV  dalekovoda Perna. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao zagađen, a na Ivan Sedlu dobar.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivoupozorenja za područje Hercegovine i zapadne Bosne, zbog mogućih udara vjetra brzine od 40 do 50 km/h.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR