Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 08:45 do 16:00 sati, u Adi, gdje je gorio otpad na deponiji, te

– od 21:10 do 23:15 sati, u Adi, gdje je gorio otpad na deponiji,

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u  ul. Bogumilska, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Koksara, gdje gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u krugu firme „Ingram d.o.o Srebrenik“. Požar je ugašen.

SAOBRAĆAJNE NEZGODE 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na području HNK-a u protekla 24 sata desilo se 11 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedno lice smrtno stradalo, jedno lice zadobilo je težu i pet lica lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Zbog jakog nevremena koje je u poslijepodnevnim satima zahvatilo dio Kantona bilo je više prekida u snabdijevanju električnom energijom. U općini Velika Kladuša od 15:15 do 21:48  sati, van napona je bio dio 10 kV dv Grad Vrnograč.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR