Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 29./30.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 09:00 do 09:30 sati, u Grabovinama, gdje je gorjela veš mašina u porodičnoj kući.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 18:50 sati, u Vrapčićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 19:30 sati, na Luškom Polju, gdje je gorjela trava.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u  ul. Dr.Tihomira Markovića, gdje je gorjela deponija otpada.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije: jednu na gašenju napuštenog objekta, jednu na gašenju niskog rastinja, te jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jednica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju suhe trave i niskog rastinja, pored puta M-17, u naselju Vrace.

VELIKO NEVRIJEME

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Dana 29.05.2024. godine u 19:29 sati, zaprimljena informacija da je došlo do izlijavanja potoka usljed obilnih padavina u naselju Podvinci. Dolaskom na lice mjesta utvrđeno je da je došlo do začepljenja korita potoka koji je djelimično ucijevljen. Vatrogasci su u saradnji sa mještanima izvršili otčepljavanje cijevi, te čišćenje i sapiranje putne infrastrukture i dvorišta jedne kuće od nanosa mulja. 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine, gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

                                          FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR