Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 15./16.04.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 15.04.2024.godine, u 19:29 sati, na području Mostara. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,8° po Richteru, a intenzitet u epicentru  bio je III° Merkalijeve skale.

Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na lokaciji Požarnica.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na  lokaciji Huskići.

Općina Teočak. DVD Teočak imalo je intervenciju na gašenju niskog rastinja na lokaciji Snježnice.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na zgarištu „Dom Smreka“.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica Živinice imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja lokacija  u MZ. Kuljani.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljene šupe, jednu na gašenju niskog rastinja, te jednu na gašenju otpada u kontejneru.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:34 do 16:15 sati, kod Fabrike duhana, gdje je gorio otpad,
  • od 21:30 do 21:50 sati, u Sjevernom logoru, gdje je gorio otpad, te
  • od 22:50 do 23:35 sati, u Rodoču, gdje je gorio otpad.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 13:44 do 14:27 sati, na Baćini, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Konjic. Dana 15.04.2024. godine, 5 pripadnika PVP Konjic otišli kao ispomoć u gašenju požara u Bugojnu, gdje se još uvijek nalaze.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica oćine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 11:50 do 13:45 sati, u mjestu Šabići, gdje je gorjela šuma.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Požar koji je izbio u petak 12.04.2024 godine, iznad naselja Vesela na lokakalitetu Garački Podovi, stavljen je pod kontrolu dana 15.04.2024 godine, u večernjim satima. Dana 15.04.2024 godine, na osnovu Zahtjeva Šumskoprivrednog društva Bugojno „Srednjobosanske šume“ d.o.o. Donji Vakuf i Zahtjeva mjesne zajednice Vesela Službi za civilnu zaštitu, Načelnik općine Bugojno je pismenim putem tražio ispomoć od svih dobrovoljinih i profesionalnih vatrogasnih društava Kantona. Zahtjevu su se odazvali većina profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica u SBK kao i vatrogasne  jedinice iz Konjica.

Općina Travnik. Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Travnik imali su intervenciju (sudjelovanje u gašenju požara) na lokalitetu Vesela- Garački podovi, općina Bugojno, gdje je gorjela velika površina visoke borove šume. Intervencija trajala od 16:50 do 21:30 sati, kada je požar stavljen pod kontrolu.

Općina Novi Travnik. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Novi Travnik imali su intervenciju (pripravnost u krugu tvornice Binas, općina Bugojno) u vremenu od 13:00 do 23:00 sati.

Općina Fojnica. U večernjim satima na području Malkoča došlo je do šumskog požara, koji je u kasnim jutarnjim satima stavljen pod kontrolu.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko je u 20:10 sati, zaprimila  informaciju od dežurnog PU Visoko da je došlo do zapaljenja trafo stanice u krugu jedne firme u naselju Arnautovići. Odmah po zaprimljenoj prijavi vatrogasci su izašli na lice mjesta te konstatovali da je požar ugašen od strane uposlenika. Vatrogasci su izvršili kontrolni pregled lokacije, kako ne bi došlo do ponovnog zapaljenja.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Subotinje-Ponihovo, gdje je izbio šumski požar. Požar je ugašen. 

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Tešanj intervenisala je dana 16.04.2024. godine u 00:14 sati u Ul. Skendera Kulenovića, kojom prilikom je došlo do zapaljenja mašine za suđe. Prouzrokovana je materijalna šteta. Nije bilo povrijeđenih. U intervenciji su učestvovala dva vatrogasca.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je tehničku intervenciju od 11:50 do 14:00 sati, u mjestu Gnjilavac, gdje je izvršila uklanjanje stabla.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. U protekla 24 sata, služba CZ grada Živinice pratila je stanje i radove na klizištu koje je pokrenuto na odlagalištu jalovine Rudnika uglja  “KREKA”  kop Dubrave Donje, gdje se kontinuirano provode aktivnosti na stabilizaciji klizišta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao dobar, a na Ivan Sedlu zagađen.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao NARANDŽASTO upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih udara vjetra brzine od 60 do 80 km/h.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

                                        FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR