Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02/03.04.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 11 manjih intervencije i to: 2 intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna intervencija na gašenju zapaljenih starih guma, jedna intervencija na gašenju zapaljenih el.instalacija na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedna intervencije na gašenju požara u napuštenom objektu, jedna intervencija na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenoj kući, 3 tehničke intervencije na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedno obezbjeđenje sportskog događaja i jedna intervencija po dojavi dima u haustoru stambene zgrade.

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervencije na gašenju požara u MZ Mionica, gdje je gorjela divlja deponija.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Vratnica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 21:10 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 09:00 do 09:45 sati, iza Duhanske stanice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde.  Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 08:00 do 10:00 sati, na gradskoj  deponiji otpada, gdje su dva vatrogasca s vozilom vršili natapanje otpada.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Jedan vatrogasac PVP Ljubuški i jedan vatrogasac DVD-a Trebižat imali su intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 14:30 sati, u Ljubuškom, gdje je gorjelo stablo koje je nakon intervencije uklonjeno.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR