Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara  na lokaciji Požarnica, gdje je gorjelo nisko rastinje, te otpad u kontejneru.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u u MZ Treštenica u 17:30 sati, na praćenju požara koji se dogodio na Vijencu –  minskoj sumnjivoj površini. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ciljuge, gdje je izbio požar u dvorištu porodične kuće, koji je zahvatio dva automobila. Brzom intervencijom požar se nije proširio na porodičnu kuću. Lokalizovan je i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 14:55 do 15:30 sati, u mjestu Došenovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 19:15 do 22:05 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorjela garaža u kojoj su bile smještene bale sijena, daska i dijelovi od vozila.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 13 intervencija. Osam intervencija se odnosi na gašenje zapaljenog niskog rastinja, dvije na gašenje zapaljenog otpada u kontejnerima, jedna na gašenje zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu te dvije na obezbjeđivanju javnih događaja.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 15:35 do 15:55 sati, u Bakinoj ulici, gdje je gorio otpad.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 12:30 sati, u mjestu Orahovica, gdje je gorjela borova šuma.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 11:40 do 12:10 sati, u Donjoj Jablanici, gdje je gorio kontejner.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Husovići, Ričica, i Brežani  gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te u naselju Varda, gdje je gorio kontejner.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara u Klopčama i Peševićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci vatrogasnog društva općine Busovača imali su intervenciju na gašenju požara od 15:40 do 17:40 sati, na lokalitetu Merdani.

Općina Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Travnik imali su tri intervencije na gašenju požara i to:

–  od 19:18 do 20:30 sati, na lokalitetu Gornje Putićevo, gdje je gorjelo nisko rastinje,

–    od 14:25 do 15:20 sati, na lokalitetu Voćnjak gdje je gorjelo nisko rastinje u blizini objekta,

–  od 13:20 do 14:20 sati, na lokalitetu Bašbunar gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Vitez.  Vatrogasci  dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara od 17:50 do 18:45 sati, u mjestu Tolovići, gdje je gorjela šikara i trava. Požari su ugašeni.

                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR