Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.02.2024. godine, do 10:00 sati

Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračaniceimala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Prijeko Brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje na većoj površini. Prilikom gašenja na licu mjesta pronađeno je beživotno tijelo starije muške osobe. Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici PU Gračanica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačcaimala je intervenciju na gašenju požara u naselju Novalići, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živiniceimala je intervenciju na gašenju požara na području MZ Zelenika – Bučje, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u centru Banovića, gdje je gorio plastični kontejner za smeće. Požar je lokaliziran i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 20:40 sati u ul. Badićka, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:00 sati u naselju Teskera, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 10.000 m2. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Pored toga, od 18:30 do 19:10 sati, imali su jednu intervenciju na nadgledanju kontroliranog paljenja u Cernu, u kojoj su učestvovala tri vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:10 do 16:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Rodoču,

– od 15:15 do 17:10 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Malom Polju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je pet  intervencija na gašenju požara, i to:

– od 12:55 do 13:20 sati, gorjela trava i rastinje u Klepcima,

– od 15:40 do 16:10 sati, gorjelo trava i rastinje u Šuškovom Naselju,

– od 17:30 do 18:00 sati, gorjela trava i rastinje u Strugama,

– od 18:15 do 18:45 sati, gorjela trava i rastinje u Gabeli,

– od 18:25 do 19:20 sati, gorjelo smeće i dio šume u Lokvama.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu manju intervenciju na gašenju niskog rastinja.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 09:15 do 13:15 sati tehničku intervenciju na potrazi iz čamca za nestalom osobom iz Stoca u rijeci Bregavi.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je od 10:00 do 12:00 sati tehničku intervenciju na sapiranju ceste nakon saobraćajne nezgode.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 08:00 sati iznosio je uMostaru 47, što je pokazatelj umjerene kvalitete zraka, a na Ivan Sedlu 33, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Potraga za nestalim mladićima koji su sletjeli vozilom u rijeku Bregavu grad Stolac, dana 11./12.02.2024. godine

Dana, 14.02.2024. godine, od 08:00 sati, Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom FUCZ radila je na pretrazi korita rijeke Bregave s ciljem pronalaska drugog tijela utopljenika. Potraga za drugim utopljenikom je vršena na lokaciji utapanja metodom zarona i nizvodno vizuelnim kopnenim pregledom korita rijeke Bregave.  Federalna specijalizirana jedinica za spašavanje pod vodom na potrazi je radila do 12:00 sati, kada su na lokaciju stigli pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi, koji su odmah uključeni u pretraživanje šireg područja korita rijeke Bregave uz pomoć raft čamaca. Tokom dana na teren je stigao i dron tim od tri operatera sa dronovima, koji je odmah uključen u pretragu obala rijeke Bregave iz zraka. U saradnji sa Gradskom službom civilne zaštite Stolac, izvršena je pretraga korita i obala rijeke Bregave nizvodno od mjesta utapanja, u dužini od oko 2,5 kilometra. Visok vodostaj, brzina rijeke, te nisko rastinje uz obale otežavali su potragu. U poslijepodnevnim satima, uz pomoć radne mašine – bagera koju je obezbjedila Gradska služba civilne zaštite Stolac, vršeno je otklanjanje većih zapreka od oborenih stabala u samom koritu rijeke Bregave. Pored pripadnika FUCZ-a u potrazi učestvali su: pripadnici vatrogasnih jedinica Stolac i Čapljina, DVD Stolac, HGSS Čapljina, GSS Čitluk službenici policije grada Stoca, te veliki broj građana.  Jučerašnja potraga nije dala rezultata, te je nastavljena i danas.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR