U potrazi za drugim nestalim mladićem iz Stoca angažovana još dva tima Federalne uprave civilne zaštite

Još dva tima FUCZ jutros (14. 02.) pridružila su se spasiocima koji tragaju za drugim nestalim mladićem iz Stoca. Radi se o pripadnicima federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi sa dva čamca i potrebnom opremom i dron timu sa tri operatera i bespilotnim letjelicama koji su angažovani na osnovu jučerašnjeg novog zahtjeva civilne zaštite Stolac. Današnja potraga, u skladu sa operativnim planom, odvija se u tri zone. Jutros rano ronioci federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi iz FUCZ sa dva raft čamca započeli su detaljnu pretragu rijeke Bregave nizvodno od mjesta na kome je jučer 13. februara pronađeno tijelo jednog od stradalih mladića u vozilu koje je izvučeno iz rijeke Bregave. Istovremeno potraga se odvija i kopnenim putem lijevom i desnom obalom rijeke Bregave, dok jedan tim FUCZ pruža podršku službama civilne zaštite Stolac koje sa teškim mašinama izvlače iz vode debla koja su prepreka da se pretraži rijeka i na tim lokacijama. Dron tim sa bespilotnim letjelicama prati i snima područje potrage a ronioci, pripadnici federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, su u pripravnosti da izvrše zaron u slučaju da se pojave indicije o mogućem pronalasku tijela.
Vodostaj rijeke koji je i dalje visok, zamućenost vode zbog koje je vidljivost loša, te brzina proticanja uveliko otežavaju potragu.

Spasiocima koji tragaju za nestalim mladićem iz Stoca danas (14. 02.) su se pridružila još dva tima Federalne uprave civilne zaštite. Radi se o pripadnicima federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi sa dva čamca i potrebnom opremom i dron timu sa tri operatera i bespilotnim letjelicama koji su angažovani na osnovu jučerašnjeg novog zahtjeva civilne zaštite Stolac.
Današnja potraga, u skladu sa operativnim planom, odvija se u tri zone.
Jutros rano ronioci federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi iz FUCZ sa dva raft čamca započeli su detaljnu pretragu rijeke Bregave nizvodno od mjesta na kome je jučer 13. februara pronađeno tijelo jednog od stradalih mladića u vozilu koje je izvučeno iz rijeke Bregave.
Istovremeno potraga se odvija i kopnenim putem lijevom i desnom obalom rijeke Bregave, dok jedan tim FUCZ pruža podršku službama civilne zaštite Stolac koje sa teškim mašinama izvlače iz vode debla koja su prepreka da se pretraži rijeka i na tim lokacijama. Većinu stabala koje se nalaze u vodi teškim mašinama nije moguće izvući u jednom komadu, pa se prethodno motornim pilama sijeku a zatim u dijelovima izvlače iz vode što je veoma fizički zahtjevno i usporava potragu.
Dron tim sa bespilotnim letjelicama prati i snima područje potrage a ronioci, pripadnici federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, su u pripravnosti da izvrše zaron u slučaju da se pojave indicije o mogućem pronalasku tijela.
Vodostaj rijeke koji je i dalje visok, zamućenost vode zbog koje je vidljivost loša, te brzina proticanja uveliko otežavaju potragu.
U današnjoj potrazi su, osim pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica i dron tima, uključeni i pripadnici stolačke policije, CZ Stolac, GSS iz Čapljine, Čitluka i Ljubuškog, DVD Stolac i veliki broj volontera koji su većinom lokalno stanovništvo.