Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u ul. Mirze Delibašića, gdje je došlo do požara u kotlovnici  sportske dvorane Luke.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 22:55 sati gdje je gorio otpad na Bičću Polju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 11:25 do 12:15 sati gdje je gorjelo smeće, trava i nisko rastinje u Gabeli.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je dvije manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog automobila i jedna na gašenju zapaljenog smeća.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tehničku ntervenciju u ul. Prijedorska, na sapiranju ceste nakon saobraćajne nezgode.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije tehničke intervencije na otčepljivanju propusta u ulici A. Izetbegovića kod CM, te uklanjanje stabla u ulici 311 Lahke br. ( zbog obilnih padavina). 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzla imala je četri tehničke intervencije.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije na otvaranju vrata stana u ulicama: Ante Starčevića i Bleiburških žrtava.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je dvije tehničke intervencije i to:

  • od 19:00 do 21:00 sati na ukljanjanju stabla koje je palo na cestu u mjestu Ružići, u intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vozilom, te
  • od 21:00 do 22:45 sati na saniranju prometnice u jugoistočnom dijelu općine ( uklanjanje grana i lišća) u mjestima Tihaljina, Ružići, Dragićina, Višnjica, Medovići, Ledinac te Cerov Dolac, u intervenciji učestvovala tri vatrogasca s jednim vozilom.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je pet tehničkih intervencija i to:

  •  od 17:45 do 19:30 sati četiri pripadnika DVD Mokro uklonili su stablo koje je bilo palo na cestu u mjestu Mokro,
  •  od 17:45 do 19:30 sati pet pripadnika PVP Š. Brijeg uklanjali su stablo i vozilo na Trnskoj cesti. Tom prilikom jedna osoba je bila zarobljena u vozilu, pričinjena veća materijalna šteta,
  •  od 19:30 do 20:30 sati četiri pripadnika PVP Š.Brijeg uklanjali su stablo na lokaciji Vagan, gdje je stablo palo na dva vozila, pričinjena veća materijalna šteta,
  • od  17:45 do 19:30 sati šest pripadnika DVD Kočerin uklanjali su stablo u Jablaničkoj ulici koje je također palo na vozilo i prometnicu, te
  • od 23:30 do 00:30 sati PVP Široki Brijeg sa dva vatrogsca i jednim vozilom vršili su ispranje parkinga u mjestu Trn.

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Zapadnohercegovački kanton

Područje općine Grude i grada Široki Brijeg, jučer u 17:40 sati pogodilo je jako nevrijeme praćeno tučom, vjetrom i kišom te je tom prilikom nastala veća materijalna šteta pretežno na poljoprivrednim kulturama.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao  odličan, a na Ivan Sedlu kao dobar.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Zvornik 40; Sarajevo-Bjelave 29; Ivan Sedlo 22; Bosanski Novi, Trebinje 20; Han Pijesak 18; Bihać, Gradačac, Tuzla 13; Doboj, Rudo, Srebrenica 12; Prijedor, Zenica 11; Foča, Mostar 10; Višegrad 9; Čemerno, Sanski Most, Sokolac 7; Bugojno, Livno 6; Bijeljina 5; Banja Luka, Mrkonjić Grad 4; Gacko 3.

                                                                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR