Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Ibre Pašića, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Neum, gdje je gorjela šuma i njiva. Prilikom gašenja požara dva vatrogasca su lakše povrijeđena.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jednica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:24 do 17:30 sati, u mjestu Donji Studenci, gdje je gorjela smrekova šuma i nisko rastinje. Požar su gasila pet vatrogasaca s tri vatrogasna vozila i jedan član DVD-a Ljubuški. U ispomoć su pristigli  i vatrogasci PVP-a Čapljina (pet vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom). Opožareno je oko 10000 m² površine.
  • od 13:55 do 20:30 sati, u mjestu G.Radišićima, gdje je gorjela trava, šuma i nisko rastinje. Požar su gasila pet vatrogasaca s tri vatrogasna  vozila i jedan član DVD-a Ljubuški. Opožareno je 50.000 m² površine.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 13:20 do 14:50 sati, u mjestu Sovići, gdje je gorjela trava, nisko rastinje, te je nagorio kontejner sa uljem. Požar su gasila šest vatrogasaca s dva vatrogasna vozila.  Opožareno je 1000 m² površine.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Topuzovo Polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Varda, gdje je gorio otpadni materijal.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 14:00 do 15:10 sati, u Divi Grabovici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 15:00 sati, u Studencima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 15:00 do 16:20 sati, na ispomoći u Ljubuškom, pri gašenju požara u Lipnu,
  • od 17:15 do 17:50 sati, na Garištima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 18:20 do 19:00 sati, u Vidovićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 19:40 do 21:30 sati, u Biletić Polju, gdje je gorjela trava, nisko i visoko rastinje.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:45 do 11:00 sati, u mjestu Duboka, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 21:00 do 22:15 sati, na Rotimlji, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 23:30 do 01:10 sati, u Kosnim Lukama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 13 intervencija. Veća intervencija je bila jučer u 17:12 sati, na gašenju privatne kuće u ulici Berkuša mala bb (Općina Stari Grad). Požar je lokalizovan u 17:24 sati, a likvidiran u u 19:21 sati. Požar je gasilo 10 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila. Povrijeđenih lica nije bilo. Manje intervencije: gašenje kontejnera sa otpadom (4), gašenje niskog rastinja i pomoćnog objekta, dvije tehničke intervencije sapiranja platforme na Aerodromu te 5 intervencija obezbjeđenja točenja goriva na Aerodromu.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Bosanskih Šehida, gdje je gorio stan.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara  od 10:20 do 10:35 sati, u mjestu Plazikur, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 17:00 sati, u naselju Police, gdje je izbio požar u podrumu privatne kuće.

Općina Travnik. Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Pulac, gdje je gorio automobil. Požari su ugašeni.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu je zagađen.           

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENI nivo upozorenja za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog maksimalnih temperatura zraka koje mogu iznositi i do 40°C.

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR