Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 22./23.06.2024. godine, do 10:00 sati

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Tuzlanski kanton

Općina Doboj Istok. Nevrijeme praćeno gradom i kišom zahvatilo je prostor općine Doboj Istok u vremenu 17:00 do 17:30. Uzrokovalo je velike štete na objektima, vozilima i poljoprivredi. Ovim povodom zasijedao je Općinski štab civilne zaštite, na vanrednoj sjednici održanoj u 20:30  sati.  Na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, Načelnik općine je  donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom i kišom.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Šićki, Ul. Majevska, gdje je gorjela kuća.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Maline, gdje je gorio otpad od starih paleta.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenikimala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Kuzumovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 11:48 do 12:20 sati, u Knešpolju, gdje je gorjelo vozilo. Do dolaska vatrogasaca vlasnik je sam ugasio požar. Na mjesto požara stigla su tri vatrogasca sa  vozilom, te izvršili pregled vozila.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 15:00 sati, u Drinovcima, gdje je gorio stari vinograd i trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:31 do 10:35 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Putu za Blagaj,

– od 11:55 do 13:42 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Dračevicama.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:45 do 11:20 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Trebižatu,

– od 20:30 do 21:45 sati, gorjelo smeće na Ševaš Brdu.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju poslovnog prostora.

Tehničke intervencije

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je u naselju Blatuša tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana malodobnom djetetu.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest tehničkih intervencija, i to: dvije na otvaranju vrata, jednu na obezbjeđenju javnog skupa i tri obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara  imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 17:40 do 18:05 sati, izvlačenje zmije u Sutini,

– od 21:15 do 22:00 sati, otvaranje stana na Bulevaru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 16:00 do 20:00 sati, osiguranje „Pustolovne utrke Čapljina 2024“,

– od 23:25 do 23:55 sati, sapiranje kolovoza nakon prometne nezgode na putu M-17 u Počitelju.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru i na Ivan Sedlu je označen kao zagađen.

BIHAMK

Zbog održavanja manifestacije „Sveti Ivo“, danas (od 10 do 22 sata) i sutra 24.06. (od 06 do 16 sati) zabranjuje se saobraćaj teretnih vozila i na dijelu puta od Crne Rijeke prema Banja Luci. Također, danas i sutra zabranjen je prevoz eksplozivnih materija i vangabaritnog tereta na teritoriji Srednjobosanskog kantona.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Bosne Hercegovine, zbog očekivane grmljavine, te za područje Hercegovine zbog visokih tempertura zraka, koje mogu iznositi iznad 35°C.

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS  

Danas u Bosni djelomično vedro i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada. Jači pljuskovi se očekuju u poslijepodnevnim satima kada je nevrijeme najizglednije na istoku, sjeveroistoku i sjeveru Bosne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni sjevernog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30°C, na jugu zemlje do 35°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR