Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 09:20 do 11:00 sati, u selu Služanj, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su intervenciju na gašenju dimnjaka na ugostiteljskom objektu.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Miladije, gdje je gorio kontejner za otpad.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervencije  od 13:30 do 15:15  sati, nakon saobraćajne nesreće na magistralnom putu M-17 kod Aleksin Hana.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su dvije tehničke intervencije na obezbjeđenju tankanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju ispumpavanje vode iz pomoćnog objekta u mjestu Ripač.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Obavijest o mogućim bujicama / klizištima usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta, koje se očekuju u narednim danima na području sjeverozapada FBiH. Na tom području moguća je pojava bujičnih poplava.

Očekivani početak događaja: 28. 05. 2024. godine,

Očekivani vrh vodnog vala: 28.- 29. 05. 2024. godine

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Mostar 9; Gacko, Mrkonjić Grad, Zenica 3; Čemerno 2; Livno 1.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR