Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 11:30 do 12:10 sati, u Gabeli, gdje je gorio otpadni materijal.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su jednu intervenciju na gašenju zapaljenog kabastog otpada na otvorenom prostoru, četiri obezbjeđenja (tri na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedno sportskog događaja) i dvije tehničke intervencije (jednu asistenciju nakon saobraćajnog udesa i jednu na otvaranju vrata stana).

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju od 18:30 do 19:30 sati, u mjestu Kolunić, gdje su gorjele stare gume.

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije i to:

– od 20:15 do 20:53 sati, u mjestu Drmaljevo, gdje je gorjelo sijeno, te

– od 00:35 do 01:50 sati, u mjestu Gornja Vidovska, gdje je gorjela zemunica pored lokalnog puta.

VELIKO NEVRIJEME I GRAD  

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Jučer u popodnevnim satima jako nevrijeme (grad) zahvatilo je naselje Podripci. Pričinjena je velika materijalna šteta na  usjevima.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područja: Livno, Mostar, Sarajevo i Tuzlu gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR