Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 07/08.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je dvije intervencije na gašenju požara:                                                                                                                                                                    – u naselju Lohovo, gdje je gorjela trava u blizini asvaltne baze. Požar je ugašen                                                                         – u naselju Vrsta -Muhina vrba, gdje je gorjela trava. Požar  je ugašen .

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 14:10 do 15:20 sati, u mjestu Vranjska, gdje je gorjela trava.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 10:40 do  15:20 sati, u mjestu Bravsko, gdje je gorjela trava.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara  od 18:16 do 22:00 sati u naselju Lukavica, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 19:00 sati, u mjestu Kalaber, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervenciju na gašenju požara:

– od 15:20 do 17:20 sati, u mjestu Slapnica, gdje je gorjela šuma,

– od 18:20 do 21:35 sati, u naselju Slapnica, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Požar se pojavio iz pravca Olova (ZE-DO kantona) nakon čega se  proširio na područje TK na lokalitetu Mladoševića – sliv rijeke Borovica, odjel šume 49 u blizini ratnog puta Milankovića. Požar je zahvatio cca 30 ha borove šume. Teren je nepristupačan za mehamizaciju, što dodatno otežava gašenje. Na terenu je oko 30 ljudi šumarije TK-a. Problem mogu predstavljati udari vjetra najavljeni za danas u predstojeće dane vikenda. Razmatra se mogućnost podnošenja zahtjeva za angažovanje helikoptera OS BiH.

Općina Sapna. Vatrogasna jedinica DVD Sapna je imala tri intervenciju na gašenju požara od čega su dvije intervencije na gašenju trave  u MZ Rastošnica, gdje je cca 30 dunuma opožarene površine, te jedana intervencija u MZ Vitinica, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 20 dunuma. Svi požari su lokaliziovani i ugašen.

Općina Teočak. Vatrogasna jedinica DVD Teočak, imala je intervenciju na gašenju požara  u naselju Centar, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 1ha. Požar ugasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Grad  Živinice. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestima Lukavica gornja i Toplice, gdje je gorjela trava inisko rastinje. Vatrogasci su na intervencije brzo izašli, lokalizovali širenje požara i ugasili požar, bez veće materijalne štete.

Grad  Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala jeIntervenciju na gašenju požara  u Miričina-Ratiš, gdje se reaktivirao šumski požar, na terenu se nalazi sedam vatrogasaca  sa 2 vatrogasna vozila.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornja Tuzla, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u mjestima Perin Han i Pehare. Požari su ugašeni.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Tičići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje,

– u mjestu Hausovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Srednjobosanski kanton

     Općina Bugojno. Vatrogasci Vatrogasnog društva Bugojno imali su tri intervencije na gašenju požara i to:

– u mjestu Ljubnići, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Intervencija trajala od 13:35 do   14:05 sati,

– u mjestu Vejići, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Intervencija trajala od 20:00 do 21:00 sati, te

– u mjestu Kopčić, gdje je gorio dimnjak na obiteljskoj kući. Intervencija trajala od 18:25 do 20:05 sati. Svi požari su ugašeni.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:54 do 12:45 sati, u Tasovčićima, gdje je  gorio napušteni objekat u kampu,

– od 17:15 do 17:55 sati, u Gabela polju, gdje je  gorjela trava i trska.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 14:00 do 15:25 sati, u Sretnicama, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg.  Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervencije na gašenju požara od 10:35 do 11:15 sati, u mjestu Oklajima, gdje je gorjela porodična kuća, požar su ugasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom. Požar je zahvatio otpad i automobilske gume u blizini stambenog objekta, opožareno je cca 200 m2, te jedna intervencija od 14:15 do 14:40 sati, u Trnu, gdje su dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom ugasili  požar na površini od cca 500 m2, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 14:20 do 16:00, kod industrijske zone „Osrdak“2, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Požar je zahvatio  travu i nisko rastinje na površini cca 2,5 ha.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su 13 manjih inetrvenncija i to: osam na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenih elektro-instalacija i tri tehničke intervencije.

Posavski kanton

Općinma Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervencije na gašenju požara  niskog rastinja pored Autoceste  Odzak-Svilaj i jednu intervenciju na gašenju automobila u garaži obiteljske kuće u mjestuVojskovi. Požari su ugašeni.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 08:00 sati iznosio je u Mostaru 162, što pokazuje da je zrak nezdrav, a na Ivan Sedlu 47, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

Kanton Sarajevo

U skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša donijelo je 06.02.2024. godine, Naredbu o stavljanju van snage Naredbe o proglašenju epizode „Upozorenje“ u zonama A, B, C i D u Kantonu Sarajevo od 25.01.2024.godine.

                                              FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR