Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 10:11 do 10:30 sati, na Rondou, gdje je gorio automobil.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 18 08:40 do 10:20 sati, u naselju Gornji Radišići, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar su gasila dva vatrogasca s cisternom,

– od 18:50 do 19:50, u naselju Donji Radišići, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar je gasio jedan vatrogasac sa specijalnim vozilom.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Skojevska, gdje je gorjela trafostanica.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Dubrave Gornje, zaseok Husići, gdje je gorio objekat za životinje-štala.

Tehničke intervencije

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je od 00:30 do 02:07 sati tehničku intervenciju na izvlačenju povrijeđenih osoba iz vozila u mjestu Ćoralići.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina  imala je od 09:00 do 11:30 sati tehničku intervenciju na pilanju stabala uz cestu na Domanovićima.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je od 13:00 do 14:30 sati tehničku intervenciju na dostavi vode u restoran “Zahum”.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je od 12:30 do 13:20 sati tehničku intervenciju na sapiranju stadiona u Zlatama.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet tehničkih intervencija, i to: dvije na otvaranju vrata i  tri obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Tuzlanski kanton

Dana 21.05.2024.godine, u poslijepodnevnim satima, na području Tuzlanskog kantona zabilježeno je veliko nevrijeme praćeno jakom kišom, udarima vjetra i gradom. Pričinjene su štete na poljoprivrednim usjevima, voćnjacima, krovovima, fasadama kuća i druge. U nekim krajevima došlo je do bujičnih potoka, te začepljenja šahtova. Pored toga voda je sa sporednih puteva nosila materijal na glavne puteve, među kojima je i put M-18.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Komisija za procjenu šteta Grada Gračanica obišla je dva nova klizišta: jedno u MZ Soko i jedno u MZ Gornja Orahovica, o čemu će biti sačinjeni izvještaji.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za veći dio Bosne i Hercegovine gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR