Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 11:03 do 12:25 sati, u mjestu Johovica, gdje je gorio putnički automobil, te
  • od 12:41 do 13.50 sati, u mjestu Kudići, gdje je gorjela trava.

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jednica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Matići, gdje je gorjela veća količina kamionskih guma.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jajceimala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 20:20 sati, u ul. Vukovarska, gdje je gorio putnički automobil.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je označen kao odličan, a  na Ivan Sedlu  umjeren.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina Orašje, Vogošća, Bosansko Grahovo i gradova Goražde i Bihać, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 3 eksplozivna sredstva i upaljač 132 komad.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO upozorenje za područje Hercegovine, zapad i jugozapad Bosne i djelimično u centralnim područjima, zbog očekivanih jakih udara vjetra južnog smjera brzine 40-80 km/h, u dane 27.i 28.03.2024.godine.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR