Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Jablanska, gdje je gorjelo  suho granje. 

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:15 do 16:05 sati, u mjestu Zulići-Todorovo, gdje je gorjela šuma,

– od 14:53 do 15:55 sati, u ul. Ibrahima Mržljaka, gdje je gorio dimnjak.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnikimala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Kljaci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– na području grada, gdje je gorjela garaža.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četri intervencije. Jedna se odnosi na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje zapaljenog otpada u napuštenom objektu, jedna na gašenje zapaljenog kabastog otpada na otvorenom prostoru i jedna na gašenje zapaljenog niskog rastinja.

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Špionica, gdje je gorio dimnjak.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 21:00 do 21:30 u ul. Domovinskog rata, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Tehničke intervencije

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je tehničku intervenciju od 21:50 do 23:00 sati, u ul Hrvatskih branitelja, gdje su vršili osiguranje vozila od zapaljenja i čišćenje prometnice nakon prometne nezgode.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu označen je kao vrlo zagađen.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO upozorenje za područje Hercegovine, zapad i jugozapad Bosne i djelimično u centralnim područjima, zbog očekivanih jakih udara vjetra južnog smjera brzine 40-80 km/h.

Preporuke, mjere, prema WMO-u (Svjetska meteorološka organizacija):

Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR