Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 20./21.03.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton:

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………             333 ( pripremno stanje), jučer 375,

Bosanski Šamac…………………………              180  ( normalno stanje), jučer 219,

Orašje……………………………………..              413 ( normalno  stanje), jučer 446.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, bio je 198,00  mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, vodostaj je viši za 1 cm u odnosu na prethodni dan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 5.00 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:35 do 15:05 sati, u Trebižatu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 05:35 do 06:15 sati, u Gabela Polju, gdje je gorio plastenik.

Grad Konjic. Vatrogasna jednica grada Konjic imala je intervenciju na gašenju požara od 11:50 do 18:00 sati, iznad sela Slavkovići, gdje je gorjela bukova šuma, trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prnjavor, gdje je gorio dimnjak.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su su devet intervencija: dva gašenja niskog rastinja, dva gašenja kontejnera sa otpadom, dva gašenja napuštenih stambenih objekata te tri intervencije obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (dvije prilikom slijetanja aviona i jednu prilikom KDZ pregleda zbog dojave o postavljenoj bombi).

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jednica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 20:00 sati, u mjestu Carevo Polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihać imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to u naselju Račić i na području aerodroma Željava, gdje je gorjela trava.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 15:15 do 16:30 sati, u mjestu Medeno Polje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:25 do 17:45 sati, u mjestu Ponikve, gdje je gorjela trava, te

– od 18:50 do 20:10 sati, u mjestu Rudnik-Hresno, gdje je gorjela šuma.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 16:10 do 17:00 sati, u naselju Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila  dva vatrogasaca s  vatrogasnim vozilom. Opožareno oko 0,5 duluma.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 16:00 sati, na lokalitetu Vinjani, gdje je gorjela hrastova šuma, trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom na površini dva duluma.

Kanton 10

Grad Livno. Vatrogasno društvo grada Livno imalo je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • u selu Čelebić, gdje je gorjela hrastova šuma,
  • u selu Ljubunčić, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • u selu Kabići, gdje je gorjela trava. Svi požari su ugašeni. Intervencije su trajale od 13:45 do 20:00 sati.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Kalesija, Pale FBiH i gradova Tuzla i Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstva i streljivo 2 komad.

                             FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR