Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.03.2024. godine, do 10:00 sati

Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.03.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton:

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati:

Bosanski Brod……………………………             296 ( pripremno stanje), jučer 333,

Bosanski Šamac…………………………              133  ( normalno stanje), jučer 180,

Orašje……………………………………..              373 ( normalno  stanje), jučer 413.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, bio je 197,99  mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, vodostaj je niži za 1 cm u odnosu na prethodni dan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 6,00 m3/s.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je 09:30 do 09:50 sati intervenciju na Pristaništu, nakon pojave dima.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 14:25 do 15:05 sati, u Ul .Stjepana Radića, gdje je gorio devastirani objekt autobuske stanice.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je imala je tri intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naseljima: Brđani, Moluhe i Trstje. Požari su ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Gojčin, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– u mjestu Carska Bašta, gdje je gorio stambeni objekat-kuća.

Obje intervencije su uspješno završene.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanicaimala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Gornja Miričina, gdje je gorjela šuma.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenikaimala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naseljima: Sladna i Orlova Klisura Potpeć. Obje intervencije su uspješno okončane.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Koksara, u krugu fabrike „Koksara“, gdje je gorjela veća količina smeća.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Brnjic, gdje je gorjela kuća,

– u mjestu Bijele Vode, gdje gorjela suha trava i nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je 13 manjih intervencija na gašenju požara, i to: 11 na gašenju niskog rastinja i dvije na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:05 do 15:00 sati u mjestu Glogovac, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00 do 18:00 sati u mjestu Smoljane, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Mostimala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 16:12 do 18:00 sati u mjestu Brdari, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:35 do 19:20 sati u ul. Banjalučka, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Posavski kanton

Općina Odžak. Vatrogasna jedinica općine Odžak imala je intervenciju na gašenju požara na gradskom groblju, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar gasila tri vatrogasca i uspješno ga stavili pod kontrolu.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Gorica“ imalo je od 17:50 do 19:45 sati intervenciju na gašenju požara na objektu „Vokić Trade“. Nastala je materijalna šteta na krovištu i fasadi. Požar je gasilo 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Tokom noći vatrogasci su dežurali na požarištu da ne bi došlo do ponovnog aktiviranja.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 20:40 do 21:50 sati, u Izbičnu, gdje je gorio otpad. Opožaren je površina oko 500 m2.  Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vatrogasnim vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine općine Jajceimala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 20:20 sati, na lokalitetu Carevo Polje, gdje gorjela suha trava i nisko rastinje.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR