Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.02.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Na velikom požaru Mladoševića u slivu rijeke Borovice, prema jutrošnjim informacijama, svi manji požari pogašeni su nakon kišnih padavina. Na požarištu velikog šumskog požara još uvjek odgorijevaju stabla na nekoliko lokacija. Požar je pod kontrolom. Na požarištu dežuraju radnici šumskog preduzeća Kladanj.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice u protekla 24 sata, imala je osam intervencija gašenja požara suhe trave i niskog rastinja. Svi požari su brzo lokalizovani i ugašeni.

Općina Teočak. Vatrogasna jedinica općine Teočak imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Sniježnica gdje je gorjelo cca 0,3 ha. U intervenciji učestvovala dva vatrogasca sa vozilom.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • na lokalitetu Koksare, gdje je gorjelo nisko rastinje,
  • u naselju Jaruške, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje te
  • Milino selo, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je nekoliko intervencija na gašenju šumskih požara u naseljima: Gojačići, Hidani, Osmaci i Babajići. Sve ukupno navedene požare zahvatilo je oko 40 dunuma šumske površine. Svi požari su ugašeni, te intervenciju u naselju Memići, gdje je gorjela el. instalacija na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ul. Mikelje Tešića.

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:55 do 15:40 sati, u mjestu Hrustovo, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 17:16 do 19:00 sati, u mjestu Begići, gdje je  gorjelo nisko rastinje, te
  • od 17:36 do 20:45 sati, u mjestu Brajića tavan, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 14:50 do 15:20 sati, u mjestu Nepeke, gdje je gorio dimnjak.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 04:05 do 04:35 sati, u ulici kneza Višeslava, gdje je gorio automobil.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog otpada na otvorenom prostoru i jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u stubištu zgrade pojavio dim.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara

od 23:46 do 01:00 sati, u ulici Sinan Paše Sijerčića broj 6, gdje je gorjela stomatološka ordinacija. U interveciji gašenja požara su učestvovala tri vatrogasca s vozilom i dva građanina. Na licu mjesta bio je prisutan i jedan pripadnik MUP-a BPK-a Goražde. Uzrok požara i nastalu štetu će utvrditi nadležni organi.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imali intervenciju na gašenju požara od 13:55 do 16:30 sati,na lokalitetu Carevo, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.Požar  je ugašen.

                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR

0 odgovora

Ostavi komentar

Želiš se pridružiti razgovoru?
Napiši nešto!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *