Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u naselju Mali Lug, gdje je gorio dimnjak, te

– u naselju Sokolac gdje je gorjela štala.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 12:02 do 12:15 sati, u ul. Trg Zlatnih Ljiljana, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 23:05 do 23:55 sati, u mjestu Bartikovci, gdje je gorjela šuma.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica iopćine Velika Kladuša imala je inetervenciju na gašenju požara od 21:40 do 22:00 sati, u mjestu Drmaljevo, gdje je gorio dimnjak.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce.  Vatrogasci TVJ Jajce u protekla 24 sata imali su tri intervencije na gašenju  požara i to:

– od 15:00 do 16:10 sati, u mjestu Podmilačje, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu,

– od 18:10 do 20:00 sati, u mjestu Bila Voda, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu, te

– od 00 :15 do 03:00 sati, u mjestu Smionica., gdje je gorjela suha trava, nisko rastinje i šuma. Požari su ugašeni.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 10 intervencija: četiri na gašenju niskog rastinja, četiri na gašenju kontejnera sa sa otpadom, jednu na gašenju dimnjaka na stambenom objektu i jednu na gašenju napuštenog objekta.

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara od 15:26 do 18:20 sati, u naselju Šehitluci, gdje je gorjela šuma. U intervenciji gašenja učestvovalo je osam vatrogasaca sa dva vozila i mještani. Opožareno je oko tridest i pet duluma povšine.

Grad Lukavac.  Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervencije na gašenju požara i to:

– u Dobošnici naselje Agići, gdje je gorjelo nisko rastinje, opožarena je oko tri duluma površine, te

– u naselju Koksara, gdje je gorjelo drvo. Požari su ugašeni.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bogdanovići – MZ Špionica, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara

u naselju Krivača, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožareno je oko petnaest duluma površine. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. DVD-a Rakitno općine Posušje imalo je intervenciju na gašenju požara od 16:15 do 17:15 sati, u zaseoku Ivankovića dolac- MZ Rakitno, gdje je gorjela štala.. U intervenciji gašenja učestvovalo je 12 vatrogasaca s autocisternom  privatnog vlasništva. U štali nije bilo životinja a na objektu pričinjena veća materijalna šteta. Dio vatrogasaca ostao je dežurati do 19.00 sati.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

– naselju Bare, gdje je gorjela kuća, te

– u tvornici Poliuretani, gdje su gorjele spužve.Oba požara su ugašena.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je intervenciju na gašenju požara na stambenom objektu, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.   

VELIKO NEVRIJEME – JAK VJETAR

Unsko-sanski kanton

Dana 28.03.2024.godine područje Kantona zahvatilo je nevrijeme – jak vjetar. Prema izvještaju meterološke stanice Bihać najveća izmjerena brzina vjetra iznosila je 23,4 m/s odnosno 84 km/h. Prema podacima općinskih i gradskih operativnih centara civilne zaštite u vrijeme nastanka ovog događaja vatrogasne jedinice imale su intervencije koje su se odnosile na nastali događaj i to:

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je tehničku intervenciju od 16:15 do 17:10 sati, u ul. 511. Slavne brigade, na uklanjanju salonita sa zgrade, koji je zbog jakog vjetra pomjeren i predstavljao opasnost za prolaznike.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničke intervencije, i to:

– od 16:15 do 17:00 sati, u mjestu Polje, uklanjanje stabla sa kolovoza,

– od 17:20 do 17:40 sati, u ul. Bihaćka, uklanjanje lima sa OŠ „ 25. novembar“ koji se zbog jakog vjetra odvojio od krovne konstrukcije i ugrožavao sigurnost učenika i osoblja, te

– od 18:05 do 19:35 sati, u mjestu Kumarica, uklanjanje stabla koje je palo na kuću i oštetilo krovnu konstrukciju.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu označen je kao umjeren.

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Jak vjetar prouzrokovao je prekide u snabdijevanju električnom energijom, većina kvarova je sanirana do ranih jutarnjih sati, i dalje bez napona  dio 10 kV dalekovod Izačić i dio 10kV dalekovod Jasenice. Ekipe elektrodisrtribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.

UKLANJANE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na 13 lokacija na području općina Donji Vakuf, Novi Grad- Sarajevo, Vogošća, Bosansko Grahovo, Gornji Vakuf-Uskoplje, Banovići, Bosanska Krupa, Pale u FBiH i gradova Mostar, Goražde, Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 15 eksplozivnih sredstava, streljivo 94 komad i sedam upaljača. Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 55.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno, Trebinje 1.

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR