Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.05.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,88  mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  viši je  za 6 cm.  Ispust kroz temeljne otvore iznosi 2,2  m3/s.

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une iznosi 32 cm, (početak obavještavanja je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane iznosi 97 cm, (početak obavještavanja je 310 cm).

Padavine: 7 l/m2.

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijekeTrebižat, vodomjerna postaja Humac, u 08:00 sati, vodostaj je iznosio 159 cm (od 280 do 330 cm redovne mjere obrane od poplava, iznad 330 cm izvanredne) sa trendom +/-0 cm.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 17:40 do 19:00 sati, u mjestu Gornjoj Blatnica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam intervencija. Jedna se odnosi na gašenje zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenje manjeg požara u vozilu gradskog saobraćaja, jedna tehnička (uklanjanje oštećenog stabla) i četiri na obezbjeđivanje (dvije prilikom tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“ i dvije prilikom javnih događaja

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenja požara Ul. ZAVNOBIH-a, gdje je gorio  putnički automobil, intervencija uspješno završena.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara  u naseljenom mjestu Vukovo, gdje je gorio elektro kabal na stubu. U intervenciji su učestvovala 3 vatrogasca i električar. Prouzrokovana je materijalna šteta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru označen je kaoodličan, a na Ivan Sedlu je označenkao umjeren.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR