Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 21./22.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenikimala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog krova na benziskoj pumpi INA u centru grada. Došlo je do zapaljenja električne instalacije a koja je brzom intervencijom uspješno okončana.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog automobila u centru grada. Intervencija uspješno okončana.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušjeimala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 14:15 sati, u mjestu Osoje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je 500 m² površine.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:35 do 13:50 sati, u Gnjilištima gorjela  je trava i nisko rastinje, te
  • od 16.11 do 16.45 sati, na Gradini-Zabrdalj, gorjela stolarska radnja.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:30 do 15:30 sati, gorjela je trava i nisko rastinje u Vrapčićima,
  • od 14:48 do 15:50 sati, gorjelo je vozilo na Rotimlji, te
  • od 21:15 do 22:10 sati, gorjela trava i nisko rastinje na Bišću Polju.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su jednu veću intervenciju dana 21.06.2024.godine u 16:43 sati u ulici Karima Zaimovića bb (Ilidža) gdje je gorio stan i fasada na zgradi. Požar lokalizovan u 17:21 sati a potpuno ugašen u 18:20 sati. Na gašenju požara učestvovalo 16 vatrogasaca sa šest vatrogasnih vozila. Pričinjena materijalna šteta, nije bilo povrijeđenih lica.

Također, u izvještajnom periodu imali su i devet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenih automobila, šest tehničkih intervencija (pet zaglavljenih liftova, jedna asistencija radnicima KJKP Vodovod i kanalizacija) i jedno obezbjeđenje.

Tehničke intervencije

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. TVJ Jajce imala je tehničku intervenciju na dostavi pitke vode u naselju Kuprešani.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je tehničku intervenciju od 12:30 do 13:00 sati, izvršili su oslobađanje osoba zaglavljenih u liftu, u zgradi Eroneta u Grudama, nastalo zbog nestanka električne energije.

Grad Široku Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju od 21:00 do 23:00 sati, na je pranju malonogometnog igrališta u Crnču.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to: tri na otvaranju lifta u ulicama Blajburških Žrtava, Kralja Tomislava i Stjepana Radića, te na uklanjanju zmije iz podruma u ulici Zrinskog Frankopana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tri tehničke intervencije i to:

  • od 16:45 do 18:00 sati, osiguranje požarišta na Gradini-Zabrdalj,
  • od 19:00 do 19:45 sati, sapiranje igrališta u Trebižatu, te
  • od 23:00 do 00:10 sati, intervencija nakon saobraćajne nesreće na Modriču.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je zagađen, a na Ivan Sedlu je  vrlo zagađen.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Zbog pada Elektroenergetskog sistema jučer je bez napajanja bio veći dio Bosne i Hercegovine, kao i zemlje u okruženju.

Unsko-sanski kanton

Zbog pada elektroenergetskog sistema od 12:23 bez električne energije je bilo područje cijelog Kantona. Od 13:30 do 16:54 sati veći dio 110 kV TS-a Kantona je pušten pod napon. U gradu Cazinu u 20:23 sati pod napon je pušten 10 kV dv Miostrah, a u gradu Bihaću još uvijek je bez napona dio 10 kV dv Orašac Grad (1 TS).

Kanton Sarajevo

Zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja 400 kV interkonektivnih vodova došlo je do raspada elektroenergetskog sistema u većem dijelu BiH a samim tim i do nestanka el. energije na cijelom području Kantona Sarajevo. El.energije nije bilo od 12:20 do 15:00 sati kada je došlo do normalizacije napajanja.

Kanton 10

Tijekom jučerašnjeg dana došlo je do nestanka električne energije na cijelom području kantona.

OSTALO

Kanton Sarajevo

Zbog održavanja BH povorke ponosa u subotu (22.06.) će na području Kantona Sarajevo biti obustavljen saobraćaj u brojnim ulicama u vremenu od 16 do 22 sata. Saobraćaj će biti potpuno obustavljan sukcesivno, u skladu s prolaskom učesnica i učesnika.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTI nivo upozorenja za područje Bosne Hercegovine, zbog maksimalnih temperatura zraka između 35 i 40°C.

Temperature zraka u 08 sati: Bjelašnica 18 stupnjeva, Sokolac 20, Bugojno, Široki Brijeg i Srebrenica 22, Livno i Sarajevo 23, Doboj, Tuzla i Zenica 24, Banja Luka, Sanski Most i Trebinje 25, Bihać i Prijedor 26, Bijeljina, Mostar i Neum 27, Gradačac 29 stupnjeva.

                                         FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR