Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 11./12.03.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une iznosi 120 cm, (kritična tačka je 100 cm).

Padavine: kiša 24 l/m2.

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 328  cm, (kritična tačka je 311 cm).

Padavine: kiša 22 l/m2.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, bio je 197,96  mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, vodostaj je veći za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 5,00 m3/s.

Zapadnohercegovački kanton

Trebižat, vodomjerna postaja Humac, vodostaj 333 cm u 07:30 sati (280 cm redovna obrana od poplave, 330 cm izvanredne) sa trendom -1 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području kantona  je normalan.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u MZ Crveno Brdo, gdje je gorjela šuma, te

– u naselju Kurtići, gdje je gorjelo 40 bala sijena.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na stambenom objektu.

Općina Banovići. Vatrogasna jednica općine Banovići imala je dvije intervencije na gašenju otpada u kontejneru.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je  intervenciju na gašenju požara od 01:40 do 02:30 sati, na Bivoljem Brdu, gdje je gorjela ostava za drva.

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 06:23 do 09:50 sati u mjestu Todorovo, gdje je gorjela kuća.
  • od 08:54 do 09:50 sati u mjestu Drmaljevo, gdje je došlo do požara na peći za centralno grijanje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušjeimala je intervenciju na gašenju požara od 08:50 do 10:00 sati, na porodičnoj kući. Požar su gasila pet vatrogasaca s dva vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • u mjestu Podgora i na Separaciji, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • u ul. 7. Muslimanske Brigade, gdje je gorio kontejner.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju zapaljenih kontejnera sa otpadom.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Dobrovoljno vatrogasno društvo Bugojno imalo je intervenciju na gašenju požara u naselju Hadžialić Ograda, gdje je gorio dimnjak.

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju u ul. Bosanska 64, gdje je gorjela tabla sa električnim osiguračima.

JAK VJETAR

Kanton Sarajevo

Dana,11.03.2024. godine, u ranim jutranjim satima, jaki udari vjetra su u kantonu Sarajevo prouzrokovali slijedeće štete:

  • Na području općine Trnovo, u naselju Ostojići, jaki udari vjetra odnijeli su limeni krov s kuće,  koju vlasnik koristi povremeno. Također, došlo je do kratkog prekida u napajanju sa električnom energijom kod pojedinih potrošača. Vlasnik kuće je obavješten od općinske službe civilne zaštite Trnovo o proceduri prijave nastale štete od jakog vjetra.
  • Na području općine Ilijaš, u naselju Ljubina, jaki udari vjetra odnijeli su limeni krov s ugostiteljskog objekta. Vlasnik objekta je obavješten od općinske službe civilne zaštite Ilijaš o proceduri prijave nastale štete od jakog vjetra.
  • Na području općine Centar, u ul. Fra Anđela Zvizdovića br. 1., zbog jakog udara vjetra pao je dio reklamnog panoa s krova jednog od UNITIC nebodera, koji nije prouzrokovao nikakve posljedice po ljude i materijalna dobra.
  • Na području općine Vogošća, u ul. Spasoja Blagovčanina br. 12., uslijed jakog vjetra došlo je do lomljenja stabla velikog drveta koje je prijetilo da padne na vozila i građane. Odmah po prijemu navedene informacije od građanina, Kantonalni operativni centar civilne zaštite o istoj je obavijestio KJKP Park, koje je poslalo svoju ekipu na navedenu lokaciju da preduzme mjere na uklanjanju polomljenog stabla drveta.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru i na Ivan Sedlu  je UMJEREN.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne padavine proteklih dana uzrokovale su zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća.Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na sedam lokacija na području općina Novi Grad-Sarajevo, Centar- Sarajevo, Ilidža, Dobretići i gradova Gradačac, Srebrenik, Mostar, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 20 eksplozivnih sredstava i streljivo 819 komad.Timovi su također vršili uništavanje eksplozivnih sredstava za akreditirane (komercijalne) deminerske organizacije.

                                       FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR