Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavcaimala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Bistrac, gdje je gorjelo prizemlje porodične kuće. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Garići, gdje je gorjela deponija otpada.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je od 18:20 do 18:40 sati intervenciju na gašenju divlje deponije otpada. Požar je gasio jedan vatrogasac s jednim vatrogasnim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:20 do 17:35 sati, u Dubrovačkoj, gdje je uočen dim u  grilu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 23:25 do 00:00 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjelo smeće.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:16 do 18:20 sati u Ostrošcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 02:00 do 02:35 sati, u ulici Prvomajska, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara od 14:30 do 15:30 sati,  u mjestu Rajak, gdje je gorio dimnjak.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je devet intervencija na gašenju požara u kontejnerima na više lokacija u gradskom području.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Poturmahala, gdje je gorio kontejner.

Svi požari su ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Papirna, gdje su gorjele stare gume. Požar je ugašen.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je od 13:46 do 16:26 sati tehničku intervenciju na izvlačenju zmije u baraci na Žovnici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je četiri tehničke intervencije, i to:

– od 07:30 do 09:30 sati, obrezivanje stabala u Ulici Gojka Šuška,

– od 10:10 do 10:45 sati, sapiranje parkinga u Ulici Gojka Šuška,

– od 10:15 do 10:40 sati, sapiranje  ceste u mjestu Gabela,

– od 11:00 do 12:30 sati, uklanjanje stabala ispred Policijske uprave Čapljina.

Općina Prozor–Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor–Ramaimala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 11:00 do 12:30 sati, dostavljanje dvije cisterne vode u selu Gorica,

– od 13:00 do 14:30 sati, dostavljanje jedne cisterne vode u selu Zahum.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo  imala je pet intervencija na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, u Mostaru je odličan, a na Ivan Sedlu umjeren.

OSTALO

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. U veremnu od 11:00 do 12:30 sati održana je vježba gašenja požara na benzinskoj pumpi „INA“ u Ljubuškom, u Ulici Hrvatski kraljeva. U vježbi je učestvovalo šest vatrogasaca sa dva vozila Profesionalnevatrogasne jedinica grada Ljubuškog i jedan vatrogasac Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubuški.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR