Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.03.2024. godine, do 10:00 sati

Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 10./11.03.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u gradu, gdje je gorio odžak na stambenom objektu,

– na površinskom kopu Šićki Brod, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Branilaca Bosne, gdje je gorio objekat  Kladionica „Formula“.

Općina Sapna. Dobrovoljno vatrogasno društvo Sapna imalo je intervenciju na gašenju požara u MZ Rastošnica, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od oko 15 duluma. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kladanj. Dobrovoljno vatrogasno društvo Kladanjimala je intervenciju na gašenju požara u kom je gorjelo nisko rastinje – njiva na površini od oko 15 duluma.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Donji Rainci, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od oko pet duluma.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 07:10 do 07:50 sati, u ulici Zlatnih ljiljana, gdje je gorio dimnjak.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:09 do 17:10 sati, gorio dimnjak na privatnoj kući u naselju Varda,

– od 15:46 do 16:30 sati, gorio dimnjak u ulici Civilnih žrtava rata.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervenciju na gašenju požara od 21:50 do 22:20 sati  u ulici Zife Fazlagića, gdje je gorio dimnjak. Požar su gasila dva vatrogasca sa vatrogasnim vozilom.

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina je imala intervenciju od 20:13 do 21:35 sati u mjestu Ćoralići, gdje je gorio dimnjak.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša je imala intervenciju od 20:12 do 23:00 sati u mjestu Todorovo, gdje je gorio dimnjak.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala intervenciju u naselju Ozimice I, gdje je gorjelo smeće u kontejneru.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanjimala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Mustafe Ćemana u Jelahu, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Požar je ugašen. Nije prouzrokovana materijalna šteta.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovićiimala je intervenciju na gašenju požara u ulici Zlatnih Ljiljana, kod tržnog centra „MEPROMEX“, gdje je gorio kontejner i jedan dio magacina. Brzom intervencijom požar je lokalizovan. Nije bilo povrijeđenih lica a pričinjena je manja šteta. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet manjih intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju dimnjaka na privatnoj kući i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

SAOBRAĆAJNE NESREĆE U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana, 10.03.2024. godine, oko 03:20 sati, na području Grada Mostara, u mjestu Opine,  dogodila se  nesreća na željezničkoj pruzi. Usljed kvara na teretnom vagonu došlo je do iskakanja i prevrtanja pet  teretnih vagona sa šećerom. Po trenutnim informacijama, tokom jučerašnjeg dana izvršen je uviđaj od strane tužioca i pripadnika MUP-a HNK. U nesreći nije bilo povrijeđenih i stradalih lica, a pričinjena je veća  materijalna šteta. Uzrok nesreće je kvar na osovini jednog teretnog vagona. Željeznički saobraćaj je i dalje u prekidu. Radi se na otklanjanju štete i ponovne uspostave saobraćaja.  Uslijed prekida željezničkog saobraćaja putnici se prevoze autobusima na relaciji Mostar-Jablanica-Konjic-Sarajevo.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Zbog kvara, od 06:50 sati bez napajanja električnom energijom ostalo je naselje Podorašac. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Zbog kvara, od 00:37 sati u prekidu je dio 10 kV  dalekovoda Bužim-grad. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

Kanton 10

Tokom prošle noći, zbog obilne kiše i jakog vjetra povremeno je dolazilo do ispadanja iz napona 10 kV  dalekovoda Tomislavgrad i Podhum. Svi kvarovi otklonjeni su do 08:00 sati jutros.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, uMostaru je ZAGAĐEN , a na Ivan Sedlu UMJEREN.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za cijelu BiH za period  10.03.24 god. od 10:00 sati do 11.03.24 god. do 12:00 sati, zbog udara vjetra južnog smjera brzine 40-60 km/h, a na planinama do 85 km/h.

OBAVIJEST O MOGUĆIM BUJICAMA I KLIZIŠTIMA

Usljed obilnih padavina, lokalno jakog intenziteta, koje se očekuju na području donjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Neretve i sliva rijeke Cetine, moguća je pojava bujičnih poplava.

Očekivani početak događaja: 10./11. 03. 2024. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 11.  02.  2024. godine

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR