Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Stupine, gdje su gorjele elektro instalacije u stanu. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Ozrakovići, gdje gorjela drvena vikendica. Požar je ugašen, a na objektu je nastala veća materijalna šteta. Požar je gasilo sedam vatrogasca sa četiri vatrogasna vozila.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Hece, gdje je gorjela suha trava i niskog rastinja. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:05 do 11:00 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Dračevu,

– od 18:36 do 19:25 sati, gorjela trava i nisko rastinje u Trebižatu.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuškog imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:23 do 12:10 sati, u mjestu Grabovnik, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom i jedan član DVD „Ljubuški“,

– od 13:10 do 14:00, u mjestu Grabovnik. Požar se ponovno aktivirao, gorjela je trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1000 m². Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom i jedan član DVD „Ljubuški“.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 22:20 do 23:00 sati, u mjestu Cvrčkov potok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 2000 m². Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest intervencija na gašenju požara, i to: dvije na gašenju niskog rastinja, dvije na gašenju smeća u kontejneru, jednu na gašenju dimnjaka i jednu na gašenju zapaljene gume na automobilu.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara  imala je dvije tehničke intervencije, i to:

– od 09:30 do 11:20 sati, pratnja streljiva na uništavanje do mjesta Bijela,

– od 10:15 do 11:20 sati, otvaranje stana u Ul. Maršala Tita.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri tehničke intervencija, i to: jednu na uklanjanju stabla i  dva obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, u Mostaru je označen kao  odličan, a na Ivan Sedlu kao dobar.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most.  Zbog kvara na dalekovodu od  21:55 sati van napona  je dio 20 kV dalekovoda Podvidača. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog maksimalnih temperatura zraka od 31°C do 38°C.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR