Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 08./09.06.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je intervenciju na gašenju manjeg požara u ulici Vukovarska 159, gdje je gorjela jedna prostorija u porodičnoj kući ,požar na vrijeme lokalizovan i ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Branilaca grada bb (bivša Fortuna), gdje je prilikom rada na brusilici došlo do manjeg požara na radilištu.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Puhovac, gdje je gorio traktor.

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jednica općine Bužim imala je intervenciju na gašenju požara od 14:00-14:45 sati, u mjestu Gornji Brigovi, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 6 intervencija i to: gašenje dimnjaka na stambenom objektu, požara u autobusu gradskog saobraćaja, tehnička intervencija na otvaranja zaglavljenih vrata stana i 3 intervencije na obezbjeđenju sarajevskog aerodroma.

Tehničke intervencije

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

– od 13:55 do 14:15 sati, sapiranje ceste nakon saobraćajne nesreće u ulici Kneza Domagoja,

– od 17:50 do 18:15 sati, otvaranje stana u ulici Blajburških žrtava,

– od 18:15 do 18:30 sati, uklanjanje zmije u ulici Stjepana Radića,

– od 05:49 do 06:15 sati, otvaranje stana u ulici Hamida Vuka.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 19:30 do 20:45 sati, u mjestu Čeljevu, gdje je vršila sapiranje igrališta.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju na magastralnom putu M – 17 Lašva, gdje je vršila pomoć nakon saobraćajne nesreće.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 08:00 sati, uMostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu kao umjeren.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Bihaća, Livna, Sarajeva i Tuzle, gdje se očekuju visoke temperature zraka do 32 0C.

                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR