Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 18./19.05.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam intervencija od čega  se pet odnosi na obezbjeđivanje tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“, jedna na gašenje zapaljenog niskog rastinja i jedna na gašenje požara u napuštenom objektu.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervencije u mjestu Jelah Polje, gdje je gorio otpad, te jednu intervenciju u mjestu Rosulje, gdje je gorjelo stajsko đubrivo. 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica gradaLukavac imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Poljice, gdje je gorjelo privatno motorno vozilo. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u Živinicama, gdje je gorio silosa za piljevinu u frimi „Hrastik“. Intervencija trajala od 15,49 do 20,10 sati. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica grada općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Patriotske lige u Banovićima, gdje je gorjelo pirvatno motorno vozilo. Požar je lokaliziran i ugašen.

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a, indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, uMostaru je označen kao odličan, a na Ivan Sedlu označen je kao umjeren .

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za zapadna područja  i područje Hercegovine gdje se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR