Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:20 do 17:00 sati, na Podveležju (između Donje i Gornje Kokorine), gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:55 do 17:00 sati, na Žovnici, gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:50 do 12:20 sati, u Bjelavama, gorjela trava i makija,

– od 13:20 do 13:55 sati, u Bjelavama, gorjela trava.

Općina Stolac. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 09:05 do 10:00 sati na Radimlji, gdje je gorio drveni stambeni objekt.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin  imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 02:10 do 05:45 sati mjesto Liskovac, gdje je gorjela stara napuštena kuća. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– u mjestu Donja Gračanica, gdje je gorio napušteni stambeni objekat (kuća). Požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta,

– u mjestu Bistrica, gdje je došlo do manjeg šumskog požara.

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasno društvo Tomislavgrad imalo je intervenciju na Tušnici, gdje je gorjela trava  i nisko rastinje.  Požar gasilo 5 vatrogasaca.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo, imala je dvije manje intervencije: jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja i jednu intervenciju na gašenju elektro instalacija.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Turići, gdje je gorjela visoka šuma. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 07:30 do 10:15 sati u naselju Lise, gdje je gorjelo potkrovlje i krov stambene kuće. Požar je ugašen. Pričinjena je velika materijalna šteta.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Na klizištu u naselju Malješ stanje je stabilno. Radovi se izvode na  izradi potpornog zida za zaštitu stambenih objekata.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Vodostaj akumulacije je u porastu  za 3 cm u toku 24 sata.  Pumpa trenutno nije  u funkciji zbog kvara na elektro instalacijama.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

„A“ tim za uklanjanje NUS-a je obavljao poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Čelić

„B“ tim za deminiranje iz Tuzle obavljao je poslove deminiranja na novom zadatku „Čelićka Rijeka“.

„B“ tim za deminiranje Orašje obavljao je poslove deminiranja na zadatku „Duge njive – Seljublje“ na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Ravno. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Policijske uprave Ravno da je je u mjestu Ivanica – novo naselje, pronađena  tenkovska granata.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je četiri  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– općina Vitez, lokalitet Sivrino selo, pronađeno više komada bombi i drugog nepoznatog NUS-a,

– općina Travnik, lokalitet Slimena Vilenica, pronađena granata,

– općina Travnik, lokalitet Varošluk, pronađena granata,

– općina Fojnica, lokalitet Gojevičke luke, pronađene ručne bombe i kutija za transport.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od Općinske službe CZ Hadžići, da je u Pazariću, pronađen nepoznati NUS.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeno sredstvo uklonuti u narednom periodu.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kvara, 10 KV dalekovod Žegar je bio u prekidu od 19:58 do 00:11 sati. Još uvijek su bez napona dvije trafo-stanice: Žegar 1 i Žegar 2.

OSTALO

Tuzlanski kanton

Dana 11.04.2017. godine održana je 3. redovna sjednica Kantonalnog štaba CZ na kojoj je razmatran Zahtjev za dodjelu novčane pomoći općini Doboj Istok za otklanjanje posljedica prirodne nesreće od poplava i klizišta. Takođe je razmatran i Zahtjev za suorganizaciju 24. kantonalnog takmičenja ekipa Crvenog križa u pružanju prve pomoći.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE