Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.04.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica  općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 20:20 do 20:45 sati u Tasovčićima, gdje je gorio automobil.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na porodičnoj kući u naselju Kiseljak.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je četiri manje  intervencije na gašenju požara: dvije na gašenju dimnjaka, jednu na gašenju kotejnera i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine  Kakanj imala je intervenciju na gašenju divlje deponije smeća u naselju Albanija.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Pripadnici vatrogasne jedinice Ljubuški imali su intervenciju na gašenju požara u vremenu od 04:30 do 15:10 sati u mjestu Vašarovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton 10

Općina Livno. Vatrogasno društvo Livno  imalo je intervenciju na putnom pravcu Livno-Tomislavgrad, u naselju Podhum, gdje je gorjio automobil koji se sam zapalio. Požar je ugašen, nije bilo povrijeđenih osoba.

KLIZANJE TLA, SNJEŽNE PADAVINE I NANOSI 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Dana 21.04.2017. godine općinski načelnik općine Kladanj, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite Kladanj, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od visokog snijega i niskih temperatura.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Hercegovačko-neretvanski kantom

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od strane građana da je u Raštanima, u vrtu pronađen  nepoznati NUS.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite dobio je informaciju od strane građana, da je u  ulici Žrtava fašizma br. 5 pronađena jedna ručna bomba.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– općina Kiseljak, u mjestu Lug, pronađen nepoznati NUS,

– općina Busovača, u mjestu Gusti Grab, pronađen nepoznati NUS,

– općina Vitez, u mjestu Sofa, pronađeno više vrsta upaljača.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Dana 21.04.2017. godine, u naselju Miladije, došlo je do urušavanja starog napuštenog objekta DTV “Partizan“. Na licu mjesta izašli su inspektori Građevinske inspekcije i službenici Gradske službe civilne zaštite Tuzla.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE