Uspješno iskoordinarana  i provedena akcija spašavanja teško povrijeđenog češkog planinara

Ovoj uspješnoj akciji spašavanja prethodila je prava drama u kojoj je u petak (11. avgust) oko 18 sati, planinar, češki državljanin, pri penjanju zajedno sa suprugom stazom via-ferata iz Radave prema Tisama na lokalitetu Zli potok, pao u provaliju i teško se povrijedio. Njegova supruga je do prvih ljudi, odnosno po pomoć uspjela doći tek oko ponoći nakon čega je uslijedila akcija spašavanja.

Planinar iz Češke koji je u petak (11. avgust) povrijeđen nakon pada sa litice na lokalitetu Grabovice u mjestu Zli Potok, prebačen je helikopterom i zbrinut u mostarskoj Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Bijeli Brijeg.
Ovoj uspješnoj akciji spašavanja prethodila je prava drama u kojoj je planinar, češki državljanin, pri penjanju zajedno sa suprugom stazom via-ferata iz Radave prema Tisama na lokalitetu Zli potok, pao u provaliju i teško se povrijedio. Njegova supruga je do prvih ljudi, odnosno po pomoć uspjela doći tek oko ponoći nakon čega je uslijedila akcija spašavanja.

Nakon što je obaviještena policija i Operativni centar FUCZ, spasilački timovi GSS u BiH, Gorske službe spašavanja Jablanica (GSS), Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), HGSS Mostar, GSS Široki Brijeg i GSS Grude te HGSS Karlovac kreću na teren.

U subotu (12. avgust) ujutro oko pola 4 prvi spasilački tim, predvođen Sabahudinom Spahovićem, načelnikom GSS Jablanica, inače uposlenikom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) koji je obučen i za vođenje potraga za nestalim osobama, za kopneno spašavanje, kao i za spašavanje na divljim vodama, pristiže do unesrećenog i nakon glasovnog kontakta, slijedi lociranje i pristup povrijeđenom planinaru. Ustanovljeno je da se radi o teškim povredama glave, ruke i noge, sa sumnjom i u povredu kralježnice. Nakon pružanja prve pomoći, imobilizacije povreda, unesrećeni planinar je stavljen u nosiljku Mariner.

Pošto se mjesto nesreće nalazilo četiri-pet sati hoda od prvog asfaltnog puta i zbog ozbiljnosti povreda koje je zadobio, izvlačenje povrijeđenog planinara nije se moglo obaviti bez helikoptera, te se o svemu obavještava direktor FUCZ Fahrudin Solak nakon čega Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) traži hitnu pomoć helikoptera OS BiH. Veoma brzo su pokrenute sve procedure sa državnim Ministarstvima sigurnosti i odbrane, pa je jučer ujutro u 8 sati helikopter krenuo u akciju i vrlo brzo bio na odredištu. Nakon nekoliko pokušaja da se približi stijenama spasioci su premjestili unesrećenog na povoljniju lokaciju pa su piloti helikoptera krajnjim naporima uspjeli povrijeđenog planinara ubaciti u helikopter, prebaciti ga u Ortiješ kod Mostara, odakle su ga preuzela kola Hitne medicinske pomoći, te, po preporuci medicinskog osoblja bolnice dr. “Safet Mujićˮ, cijeneći povrede unesrećenog, prevezli u Centar urgentne medicine Univerzitetske kliničke bolnice Bijeli Brijeg u Mostaru, a danas će biti prebačen sa intenzivne njege na odjel za torakalnu hirurgiju a zatim u narednim danima, u skladu sa njegovim zdravstenim stanjem, u bolnicu u Češkoj.

Federalna uprava civilne zaštite zahvaljuje se svima koji su učestvovali u spašavanju i pokazali veliku profesionalnost i sposobnost tokom ove akcije.