Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 26./27.02.2017.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu, na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 08:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

  • Bosanski Brod ——————————-  370 cm (normalno stanje), jučer 231 cm,
  • Bosanski Šamac —————————-  225 cm (normalno stanje), jučer 165 cm,
  • Orašje ——————————————  436 cm (normalno stanje), jučer 360 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,52 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 15 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 48,8 m3/s.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Tokom vikenda vršene su aktivnosti na saniranju i kanalisanju vodostaja rijeke Ribnice, kaja je usljed povećanja akumulacije vode prodrla u tunel koji nije pušten u funkciju. Na izlazu iz tunela u Tičićima voda je prodrla preko autoputa A1 i regionalne saobraćajnice Kakanj-Zenica, što je dovelo do prekida u saobraćaju. Za sada nema opasnosti od ponovnog potapanja ovih dionica. Oformljeno je dežurstvo zaposlenika RMU Kakanj, Policijske stanice Kakanj, JP Autoceste, Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj i pripadnika Federalane uprave civilne zaštite. Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je za sada stabilno. Vrše se radovi kako nebi došlo do većeg ugrožavanja stanovništva na tom lokalitetu, usljed ponovnog porasta vodostaja akumulacije vode.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana, 23.02.2017. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Ze-Do kantona obavješten je od strane Policijske stanice Zavidovići o pronalasku veće količine neeksplodiranih ubojnih sredstava u širem rejonu Kamenice. Zbog veoma nepristupačnog terena na kojem se nalazio pronađeni NUS i loših vremenskih uslova, uklanjanju i uništavanju pristupilo se sljedeći dan. Dana 24.02.2017.godine od strane FUCZ-e, timova iz Sarajeva i Tuzle, uz asistenciju Službe  civilne zaštite općine Zavidovići i pripadnika Policijske stanice Zavidovići, izvršeno je uklanjanje i uništavanje na licu mjesta sljedećih ubojnih sredstava:

  • Mina za RB M 57 (kumulativna)                    8  komada,
  • Mina za RB (trenutna)                                   1  komad,
  • Mina za RB M 80 (kumulativna)                    6  komada,
  • RPG, kalibar PG7 34  komada,
  • RPG, kalibar OG          1 komad,
  • Tromblonska mina (trenutna) 10 komada,
  • Punjenje za RB 4 komada.

Uklanjanje i uništavanje proteklo je bez problema. Prilikom izvlačenja i spuštanja NUS-a tehničku pomoć u opremi (užad, karabinjeri, sidrišta i drugo) pružila je Gorska služba spašavanja Zavidovići.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. PVJ Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Kojšino. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. VJ Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio stolarsku radionicu u mjestu Vučkovci. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici PVJ grada Zenice gasili su požar trave i niskog rastinja u naseljima Kanal i Talami, dok su u naselju Gradišće ugasili požar dimnjaka na privatnoj kući.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. VJ Bosanska Krupa imala je intervenciju u periodu od 13:00 do 14:30 sati, u mjestu Vranjska gdje je gašen požar u kojem je gorjela trava i nisko rastinje.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 26.02.2017 godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema informaciji od JP EP HZHB (Javnog poduzeća Elektro-privreda hrvatske zajednice Herceg Bosne) doznajemo da su od 24.02.2017.god. bez napona sela Bare i Grkuš na Blidinju, zbog kvara na dalekovodu. Ostala elektroopskrba uredna.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE