Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 27./28.02.2017.godine, do 10:00 sati

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj.  Stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno. Uposlenici  RMU-Kakanj vrše radove kako ne bi došlo do većeg ugrožavanja stanovništva.

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite su, u toku jučerašnjeg dana, sa područja Posavskog kantona preuzeli dvije horizontalne centrifugalne usisne pumpe, snage motora 100 kW, maksimalnog protoka 22000 l/min (366 l/s), sa pratećom opremom, te iste predali upravi RMU Kakanj, radi preduzimanju mjera na ispumpavanju vode iz novonastale akumulacije.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:05 do 19:30 sati, na putu za Aluminijski kombinat, gdje je gorjela trava.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Gornja Lohinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik imala je intervenciju na gašenju zapaljene plinske boce u mjestu Tinja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzle imala intervenciju na gašenju niskog rastinja u naselju Kojšino.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervencije na gašenju požara:

– u naselju Brnjic, gdje je gorio sprat kuće. Nije bilo povrijeđenih lica,  pričinjena je veća  materijalna šteta. Požar je ugašen,

– u naseljima Željeznička stanica, Bare i Bičer,  gdje je gorjela suha trava.

Unsko-sanski kanton

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin imala je intervenciju na gašenju požara od 14:17 do 16:05 sati u mjestu Alinac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila četiri vatrogasca s vozilom. 

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine  Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 18:35 do 19:00 sati u mjestu Gornja Vidovska, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Carevo Polje (Dobrik), gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinice Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju zapaljenog sijena na otvorenom prostoru.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. U mjestu Smoluća građevinska mašina zalutala je  u minsko polje, zbog čega su deminerski „A“ i „B“ timovi Federalne uprave civilne zaštite izašli na brzi odgovor. Mašina je uspješno izvučena iz minskog polja. Tom prilikom izvršeno je i uklanjanje jedne protivtenkovske mine.

Općina Gračanica. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je od Općinske službe civilne zaštite Gračanica informaciju o pronalasku municije kalibra 7,62 i 7,9 mm – ukupno 331 komad.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri  informaciju o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Policijske uprave Široki Brijeg, da je pronađena veća količina municije – 5000 komada,

– od strane Policijske stanice Mostar – Sjever, da je u naselju Sjeverni Logor pronađena minobacačka granata 120 mm,

– od strane Policijske ispostave Ravno, da je u mjestu Zavala pronađena nepoznata granata.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE