Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.12.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI                   

Hercegovačko-neretvanksi kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju u periodu od 00:30 do 01:00 sati, u ulici Liska gdje je gašen požar u stanu. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica Konjic je u periodu od 22:45 do 00:45 sati, u ulici Maršala Tita, gasila požar na zapaljenom dimnjaku u zgradi. Požar je lokalizovan i ugašen.

Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac gasila je požar na stambenom objektu kući u mjestu Vida. Požar je lokalizovan i ugašen.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica Bosanska Krupa imala je jednu intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka. Požar je lokalizovan i ugašen.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite imali su intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na poslovnom objektu. Požar je lokalizovan i ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan, 06.12.2017. godine odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC i Živinice.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča u FBiH. Dana, 07.12.2017. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od rukovodioca KPZ Ustikolina o posjedovanju NUS-u koji je izuzet. Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite izašao je na lice mjesta gdje su preuzeli municiju i to: 14 komada kalibra 7,9 mm i 10 komada kalibra 7,62 mm.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području na području općine Srebrenik.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti nivo upozorenja za područje Unsko-sanskog i Kantona 10., zbog jakog vjetra čiji udari vjetra mogu biti od 60 do 80 km/h. Za ostala područja FBiH na snazi je Žuti nivo upozorenja na jak vjetar.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE