Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.05.2017. godine, do 10:00 sati

PAD SPORTSKOG AVIONA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 13. 05.2017 godine oko 15:50 sati, u Mostarskom naselju Rodoč,  na lokalitetu između Heliodroma i  Aluminiskog kombinata, srušio se manji sportski avion u vlasništvu AERO kluba Mostar, koji je nakon pada većim dijelom izgorio. Na mjesto nesreće odmah su izašli vatrogasci, policija i ekipe hitne pomoći.

U nesreći je  smrtno stradalo pet osoba, radi se o instruktoru leta, jednoj mlađoj muškoj osobi i troje maloljetne  djece starosti između sedam i deset godina.

Formiran je istraživački tim, a istragu o padu aviona preuzelo je državno tužiteljstvo.

Nesreća se dogodila prilikom promotivnog panoramskog leta iznad grada Mostara koji je organizovan u sklopu manifestacije „Dani otvorenih vrata“.

ZEMLJOTRESI

Oko 21:57 sati, zemljotres jačine 2,8 stupnjeva po Rihteru zabilježen je 14 km istočno od Drežnice, na dubini od  14 km. Zemljotres se osjetio u Mostaru, Jablanici, Širokom Brijegu i Grudama.

POŽARI

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je jednu intervenciju na gašenju suhe trave i niskog rastinja, na lokalitetu Gradina. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je jednu intervenciju na gašenju požara u periodu od 15:15 do 16:05 sati, u krugu šumarije, u Gnilištima.

SAOBRAČAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAČAJU

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana 13:05.2017 godine, oko 03:30 sati, na putu M 6/1 u mjestu Polog, dogodila se saobraćajna nezgoda  u kojoj je smrtno stradao putnik u vozilu L.Š  rođ.1998 godine iz Mostara.

OSTALO

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Dana 13.05.2017.godine, u 15:58 sati, u mjestu G. Mustajbašići, općina Zavidovići, došlo je do nesretnog slučaja prilikom sječe šume u privatnoj šumi vl.H.S. iz Zavidovića, gdje je tom prilikom V.S.(1954.) iz Zavidovića, na licu mjesta smrtno stradao, dok je H.S. (1960.) iz Zavidovića, zadobio neutvrđen stepen povreda, te je nakon ukazane ljekarske pomoći u Domu zdravlja Zavidovići, prevežen u Kantonalnu bolnicu Zenica, na dalju hospitalizaciju. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja PS Zavidovići uz upoznavanje dežurnog tužioca.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE