Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava FUCZ – “Sarajevo A“, sa otpada sekundarnih sirovina u sarajevskom naselju Halilovići uklonio tonu ubojnih sredstava

Tim za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite-“Sarajevo A“, sa otpada sekundarnih sirovina u sarajevskom naselju Halilovići, 18.12.2015. godine, uklonio je oko jednu tonu ubojnih sredstava.

U skladu sa procedurama propisanim za ovakve slučajeve, svaki pojedinačni komad je pregledan kako bi se utvrdio stepen njegove opasnosti i odredile daljnje aktivnosti. Nakon provedene analize, stručnjaci FUCZ su utvrdili da se radilo o bojevim glavama raketa, minobacačkim minama i artiljerijskim zrnima i granatama namijenjenim obuci i balističkom opitovanju koje nisu sadržavale eksplozivno punjenje i o praznim košuljicama artiljerijske i minobacačke municije. Od ukupne količine prijavljenih sredstava samo dva su sadržavala eksplozivno punjenje.

Zanimljivo je istaći da je na ovom zadatku pronađeno najstarije eksplozivno sredstvo koje su timovi Federalne uprave civilne zaštite uklonili tokom 2015. godine. Radi se o granati kalibra 15cm L/3,2 M.1897 koja se nalazila u naoružanju mornarice Austro-Ugarske carevine za brodske topove 15 cm L/40 M.1896, kojima su bili naoružani bojni brodovi klase Tegetthoff. S obzirom da se radi o veoma raritetnom eksplozivnom sredstvu, uvedenom u naoružanje prije skoro 120 godina, stručnjaci FUCZ su uspjeli pronađenu granatu razoružati kako bi bila izložena i korištena u obuci.

Nakon izvršenog pregleda i analize ostalih pronađenih sredstava sva su prevežena na lokaciju za odlaganje NUS-a, dok su sredstva koja su sadržavala eksplozivno punjenje, uništena na, za to, predviđenoj lokaciji.

{loadposition 2015-12-22}