Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 20./21.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je 2 intervencije na gašenju požara, i to: u Ortiješu, gdje je gorio objekat na stadionu, te na loklaitetu Miljkovići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Pripadnici DVD-a Gorica, juče od 13.45 do 14.30 sati, gasili su požar koji je izbio u skladištu firme „Signalizacija“, u mjestu Sovići. Požar je izbio u dijelu u kojem se nalazila veća količina boja i lakova. Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca nije bilo veće materijalne štete. U akciji gašenja učestvovala su 3 vatrogasca sa jednom vatrogasnom cisternom. Uviđaj je u toku, a uzrok požara još nije poznat.

Kanton 10.

Dana 20.12.2015.godine, po dojavi iz MUP-a Livno, saopšteno je da je iznad sela Žirović, općina Livno, izbio požar, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Usljed nepristupačnog terena požar nije moguće gasiti.

 

KLIZANJE TLA – ODRONI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Zbog većeg odrona potpuno je obustavljen promet na dionici M-16.2 Jablanica – Prozor, u mjestu Bukov pod, u blizini brane HE Jablanica. Putne službe nalaze se na terenu i rade na čišćenju i  osposobljavanju te dionice. 

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanaton

Kvalitet zraka za dan 20.12.2015.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova, koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu sa Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica, za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, i dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku „stepena pripravnost“.

Kanton Sarajevo

Prema podacima dobivenim od Federalnog hidrometeorološkog i zavoda u Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka, dana, 20.12.2012.godine, ponovno proglašena epizoda „Pripravnosti“, te nadležne institucije poduzimaju mjere u skladu sa lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku NUS-a, i to:

     Od strane Operatvinog centra CZ-e Hadžići, da je na lokalitetu kamenoloma, na pristupnom putu prema kasarni Žunovnica, pronađen jedan nepoznat NUS.

     Od strane Policijske stanice Ilidža, da su na lokaciji Plandište, ulica Magistrala bb, pronađene dvije ručne bombe.

     Od strane Federalnog operativnog centra CZ-e, da je na lokalitetu Azića, na željezničkoj pruzi, pronađena jedna minibacačka granata.

  O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili u toku jučerašnjeg dana.

 

O S T A L O

Potraga za nestalim osobama

Hercegovačko-neretvanski kanton

Dana, 20.12.2015.godine, oko 12:00 sati, iz jezera Salakovac pronađeno je i izvučeno tijelo V.B (1991.g.), četvrte osobe, nastradale u saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila u subotu u 09:45 sati, u mjestu Bijela, na putu M 17. Mostar – Jablanica. Dan ranije, oko 19:10 sati, izvučen je automobil u kome su se nalazila tijela troje nastradalih studenata.

U akciji traženja i izvlačenja unesrećenih iz jezera Salakovac, učestovalo je oko 25 pripadnika GSS u BiH, HGSS Mostar i ISS Mostar-Interventna služba spasavanja, kao i Explorer iz Mostara.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna ekipa intervenisala je dana 20.12.2015. godine, u 03:25 sati, na području općine Usora, gdje je vršila izvlačenje povrijeđenih osoba zarobljenih u vozilu, usljed saobraćajne nesreće.

Srednjobosanski kanton

I dalje je prisutna magla po kotlinama.

Kanton 10.

Usljed magle po kotlinama i uz vodotokove smanjena je vidljivost na oko 30 metara.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE