Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 21./22.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je intervenciju gašenja požara na travi i niskom rastinju, površine 1,5 ha, na lokaciji Krnjeuša-Zapljak. Požar su gasila 3 vatrogasca sa vozilom.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica iz Olova u naselju Karagino polje intervenisala je na gašenju požara koji je izbio na kući. Požar su gasila 3 vatrogasaca sa 2 vozila, uz upotrebu izolacionih aparata. U gašenju požara pomoć pružena od strane 15 građana. U požaru nije bilo povrijeđenih lica. Uzrok požara ispituje kantonalni inspektor za zaštitu od požara.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je 2 intervencije na:

       gašenju požara na kiosku u ul. Gojka Vukovića (Donja Mahala), te

       gašenju požara na krovu kuće u ul. Stjepana Radića.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanaton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 21.12.2015 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver i BKC.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. U Gradu Zenici i dalje je na snazi proglašenje epizode povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku ,,stepena PRIPRAVNOST“.

Kanton Sarajevo

Prema podacima iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevu i dalje je na snazi epizoda „Pripravnosti“, zbog prekomjerne zagađenosti zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Mostar. Općinskom centru civilne zaštite, dana 21.12.2015.godine, prijavljen je pronalazak NUS-a, a radilo se o trotilskom streljivu 3 kg, koji je pronađen u mjestu Raška Gora.

Općina Stolac. Od strane policijske stanice Stolac stigla je prijava o postojanju NUS-a, a radilo se o 2 ručne bombe, pronađene u mjestu Barani.

O navedenom pronalasku NUS-a obaviješten Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Služba za civilnu zaštitu Travnik, zaprimila je prijavu o postojanju NUS-a, na lokaciji Policijske stanice Travnik, radilo se o sitnoj municiji. Obavješten „A” tim Busovača i Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Kalesija. U protekla 24 sata KOC Tuzla, zaprimio je prijavu o postojanju NUS-a na području općine Kalesija, u naselju Gojčin, a radilo se o sljedećem NUS-u: ručna bomba… 7 kom, zrno 12,7… 2 kom i sitno zrno 7,62 … 19 kom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE