Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 01./02.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 12:10 do 14:30 sati, u Gabela polju, gdje je gorila  šaša i trstika.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara, na autobusu u naselju Slavinovići. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je dvije intervencije na gašenju požara u mjestu Rosulje, kojom prilikom je gorilo đubrivo u skladišnom prostoru preduzeća “Zamah” doo i  takođe u Rosuljama  gdje je došlo do gorenja postrojenja u kompresorskoj stanici preduzeća „Inox Ajanović“ doo. Prouzrokovana je materijalna šteta, a povrijeđenih nije bilo.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je tri manjie intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju niske trave i sijena, jednu na gašenju elektroinstalacija u kući, te jednu na gašenju ventilacije na krovu.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane

građanina iz Mostara, prijava o postojanju NUS-a, radi se o MB 82 mm, na lokalitetu Buska.

Općina Konjic. Pristigla prijava od strane Općinske službe za CZ i Vatrogastvo općine Konjic, prijava o postojanju NUS-a, radi se o 9 komada ručnih bombi  i municije.

O primljenim  informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

A“ tim za uklanjanje NUS-a, obavljali su poslove iz svog djelokruga rada na području općine Srebrenica.

„B“ tim za deminiranje FUCZ Tuzla, je na specijalnoj obuci, na rijeci Neretvi u Konjicu.

„B“ tim za deminiranje FUCZ Žepče i Mašinski tim FUCZ,  obavljali poslove završnog uzrokovanja deminirane površine na zadatku „Kalesija Grad –  Olanovica 1 d“ na području općine Kalesija.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarma: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja, za veći dio Bosne i Hercegovine, zbog pojave magle po kotlinama.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE