Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.05.2017. godine, do 10:00 sati

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Posavski kanton

Općina Orašje. Dana 11.05.2017. godine,  ,,A“ Tim Tuzla na području općine Orašje izvršio je uklanjanje jednog  zrna 85 mm, te jednu ručnu bombu.

Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Konjic. Prijavljen  pronalazak jedne minobacačke granate sa upaljačem 82 mm, u mjestu Ratkamen. Navedeni NUS se nalazi na privatnom posjedu, na obradivom zemljištu.

O primljenoj informaciji obavješten Tim ,,A“  Mostar  i  Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je tri  informacije o pronalasku nepoznatog NUS-a na lokalitetima: Kaonik, Donje Polje i Jazvine.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OSTALO

Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Čitluk. Na 47. sjednici Vlade HNK-a, koja je održana 10.05.2017. godine, u Čitluku, usvojena je Odluka o proglašenju prirodne nepogode na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, prouzrokovane niskim temperaturama i pojavom mraza, zbog kojih su nastale znatne štete na poljoprivrednim kulturama.

Zapadnohercegovački kanton

Na prijedlog Kantonalnog štaba civilne zaštite, Vlada Zapadnohercegovačkog kantona,  dna 11.05. 2017. godine, na 70. sjednici donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na cijelom području Zapadnohercegovačkog kantona pogođenim jakim mrazom i niskim temperaturama.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE