Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.03.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–        Bosanski Brod ——————————-  424 cm (pripremno stanje), jučer 478 cm,

–        Bosanski Šamac —————————-  267 cm (normalno stanje), jučer 317 cm,

–        Orašje ——————————————  515 cm (normalno stanje), jučer 571 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac                                                                         

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati bio je 199,44 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,53 m3/s.

Općina Doboj Istok. Dana 16.03.2017. godine Općinski načelnik općine Doboj Istok donio je Odluku u prestanku stanja prirodne nesreće, koja je proglašena dana 08.03.2017. godine.

Općina Gračanica. Dana 10.03.2017. godine Općinski načelnik općine Gračanica donio je Odluku o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta i poplava na području općine Gračanica. Pod vodom je oko 5 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati iznosio je 210 cm (niži za 52 cm u odnosu na jučer u 07,00 sati).

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Vejzovac, od 12:35-12:55 sati, gdje je gorio otpad i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine  B. Petrovac imala je intervenciju u reonu mjesta Kolunić od 16:00-18:00 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine  Sanski Most imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:45-17:45 sati u reonu mjesta Jelašinovci-Lušci Palanka. Gorjela je borova šuma i nisko rastinje. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila.

– od 14:45-15:25 sati u mjestu  Šehovci. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

– od 16:25-17:45 sati u mjestu Vrše. Gorjelo je nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 19:57-20:37 sati u mjestu Nepeke, gdje je gorjela šuma na površini od 0,1 ha. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

– od 21:44-22:50 sati u mjestu Vrnograč, gdje je gorjelo nisko rastinje i korov na njivi. Požar su gasila dva vatrogasca sa vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:01 do 11:30 sati, na području Bijelog Brijega gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:46 do 13:00 sati, u naselju Ortiješ gorjela trava na  njivi,

– od 11:55 do 13:05 sati, u naselju Humi – Lišani gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:45 do 17:00 sati, u Malom polju gorjelo nisko rastinje,

– od 18:15 do 19:35 sati, na Željuši gorjelo nisko rastinje,

– od 19:20 do 20:35 sati, na Gorancima gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:30 do 15:35 sati, u Počitelju gorjelo nisko rastinje,

– od 14:30 do 16:00 sati, u Krkeljevcu gorjelo nisko rastinje,

– od 16:50 do 17:30 sati, u Šuškovu blizu kuća gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 13:30 do 15:30 sati, u Međugorju gorjela trava i nisko rastinje,

– od 20:25 do 21:30 sati, u Tepčićima gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju od 11:30 do 19:00 sati, na području Babin Dol, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:15 do 12:30 sati, u mjestu Kosne Luke gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:00 do 14:00 sati, u naselju Baćina gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:10 do 16:00 sati, u Ostrožcu gorjela trava i nisko rastinje,

– od 14:30 do 16:00 sati, u naselju Brgulići gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Prozor- Rama. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Prozor- Rama imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:00 do 15:00 sati, u Jaklićima gorjela šuma i nisko rastinje.

– od 20:00 do 21:30 sati, u Dolama gorjela trava i nisko rastinje.

Tuzlasnki kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervencije na gašenju požara i to: četiri intervencije na gašenju niskog rastinja na manjim površinama u naseljima Gornja Tuzla, Dobrnja, Bukovčić i Donja Obodnica, te jednu na privatnom stambenom objektu u ulici Bogumilska. Svi požari su ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama i to u naseljima Turija, Gnojnica i Kruševica. Požari su ugašeni.

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to u naselju Ledenice, gdje je gorjelo nisko rastinje, dio šume i njive, te u naselju Vučkovci, gdje su gorjela dva vikend objekta i sijena. Požari su ugašeni.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice Široki Brijeg, sinoć od 20:30 do 22:00 sata, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Privalj (Kočerin). Opožareno je oko 1 ha trave, niskog rastinja i šume. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca sa dvije vatrogasne cisterne.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici Vatrogasne jedinice Zenica ugasili su požare trave i niskog rastinja u mjestima Krč i Donja Vraca.

Općina Visoko. Pripadnici Vatrogasne jedinice Visoko su intervenisali na gašanju trave i niskog rastinja u mjestima Čekrčići, Vidovići i na području Visočice.

Općina Žepče. Pripadnici Vatrogasne jedinice Žepče ugasili su šumski požar u mjestu Bradići. Požar je zahvatio površinu od oko 30 duluma i prijetio je jednoj vikendici.

Općina Kakanj. Pripadnici Vatrogasne jedinice Kakanj ugasili su požare trave i niskog rastinja u mjestima Bare, Klanac, Zgošća, Kujavče i Turbići.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju u gradu, gdje je ugašen požar u poslovnom prostoru.

Općina Busovača. Vatrogasno društvo Busovača imalo je intervenciju na lokalitetu Kaonik, gdje je gorjelo nisko rastinje i zasad borovine. Požar je ugašen. Pričinjena je znatna materijalna šteta.

Općina Kreševo. Vatrogasno društvo Kreševo imalo je intervenciju na lokalitetu Poljani, gdje je gorjelo nisko rastinje i trava.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica Jajce imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja i trave u naseljima Magarovci i Mikete.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je 10 manjih intervencija na gašenju niskog rastinja.

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. I dalje se vrše aktivnosti na praćenju pomjeranja klizišta  u naselju Malješ kao i radovi na njegovom rasterećenju.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište  je za sada stabilno.  Uz manje tehničke poteškoće sa pumpom, nastavit će se na ispumpavanju vode, dok određena količina vode istječe kroz tunel.

Za naselja Brnjic, Subotinja i Mramor koja su koristila putnu komunikaciju kroz Donji Kakanj do daljnjeg se koriste alternativni putni pravci.

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Prema izvještaju Općinske službe CZ Srebrenik, dana 16.03.2017.godine došlo je do aktiviranja kliziišta u naselju Špionica, koje ugrožava putnu komunikaciju Vidrovići – Vrela.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA  – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informaciju o pronalasku nepoznatog NUS-a na području grada Tuzle i općine Gračanica.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Uposlenici Općinske službe CZ Maglaj, po dojavi  izašli su  na teren i izvršili obilježavanje minobacačke granate 60 mm na lokalitetu Donji Bradići, do dolaska Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeno sredstvo ukloniti i propisno uništiti.

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je četiri  informacije o pronalasku NUS-a i to:

– općina Busovača, lokalitet Kula, pronađen nepoznati NUS,

– općina Bugojno, lokalitet Gračanica, pronađena ručna bomba,

– općina Kiseljak, lokalitet Sarajevska cesta, pronađena ručna bomba,

– općina Kiseljak,  pronađena eksplozivna naprava ručne izrade.

O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 17.03.2017. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje i Lukavac, dok je na lokalitetu Živinice odgovarao kvaltitetu prekomjerno zagađenog zraka. Na lokalitetima Skver i mobilna Kladanj nije se mogao ocijeniti kvalitet zraka.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE