Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.03.2017.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,35 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,2 m3/s.

Općina Gračanica. Dana 17.03.2017.godine, Općinski načelnik općine Gračanica, donio je Odluku o proglašenju prestanka stanja neposredne opasnosti od klizišta i poplava na području općine Gračanica. 

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

u mjestu Zavalje, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Lohovo, gorjela je trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

od 18:11 do 21:50 sati, u ul. ZAVNOBIH-a, veća intervencija na zapaljenom dimnjaku. Požar je gasilo šest vatrogasaca sa dva vozila, te

u mjestu Čekrlija, gdje je gorjela trava. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju u mjestu Drenova Glavica, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom. 

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju u mjestu Brdari, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ, imala je intervenciju u ul. Branilaca BiH, gdje je gorjela trava. Požar gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je sedam intervencija, i to:

u mjestu Mujakići, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Šmrekovac, gorjela je šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Zagrad, gorjela je šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Ponikve, gorjela je šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Šiljkovača, gorjela je šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Resna, gorjela je šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom, te

u mjestu Johovica, gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Cazin. Vatrogasna jedinica općine Cazin, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

u mjestu Hasine Kafane,  gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Podgredina, gorjela je šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Muhadžeri, gorjela je šuma. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom,

u mjestu Pjanići, gorjela je šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te

u mjestu Krivaja, gdje je gorjela šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je intervenciju u mjestu Šekovac, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Tuzlasnki kanton

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada Tuzla,  imala je intervencije na gašenju požara  niskog rastinja u naseljima Križani, Dobrnja i Ljepunice, te u naselju Ravna Trešnja, gdje je gorjela deponija smeća. Svi požari su ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara, gdje je gorjela šuma u naselju Kruševica, te nisko rastinje i šuma, u naselju Bistarac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je dvije intervencije na gašenju požara, u kojima je gorjelo nisko rastinje i šuma u naseljima  Čekanići i Crveno Brdo-Jasenica. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, u naselju Horozovina. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je dvije intervencije na gašenju požara, gorjela je šuma u naselju Vidikovac, te u naselju Jezero. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u Bijelom Polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u Gabela Polju, gdje je gorio otpad i trava uz cestu, te

– u Strugama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Grude, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Jakšenica-Tihaljina. Opožareno je cca 1.ha trave, niskog rastinja i manja površina šume.

Općina Posušje. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Posušje, imali su tri manje intervencije na gašenju požara otvorenog prostora. Ukupno je opožareno cca 1.ha trave i niskog rastinja.

Grad Široki Brijeg. Pripadnici vatrogasne jedinice grada Široki Brijeg, gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Brig, gdje je opožarena manja površina trave i niskog rastinja, zatim su

– djelatnici iste jedinice gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Lišića, strana područja Gradac, gdje je opožareno oko 2.ha trave, niskog rastinja i šume. Požar je lokaliziran, ali zbog nepristupačnosti terena i noći, gašenje je obustavljeno.

Na intervenciji je sudjelovalo pet vatrogasaca sa dvije cisterne. 

Prema navodima vatrogasaca, uzrok navedenih požara je neoprezno paljenje korova od strane lokalnog stanovništva.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Zenički vatrogasci imali su šest intervencija na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, na lokacijama: Seoci, Donja Vraca, Dolača, Radakovo, Vrandučka i selo Hrustići-lokacija Bazeni, gdje je gorjela šuma, na manjoj površini. Svi požari su ugašeni.

Općina Zavidovići. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Zavidovići, imali su dvije  intervencije na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava, na lokacijama: Dubravica i Maoča. Požari su ugašeni.

Općina Kakanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Kakanj, imali su dvije intervencije, na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, na lokacijama Kraljeva Sutjeska i Slijevnica. Požari su ugašeni.

Općina Visoko. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Visoko, imali su tri intervencije, na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, na lokacijama: Kula Banjer, Visoko, na ulazu u grad, te na lokalitetu Mulići,  gdje je gorjelo nisko rastinje, a požar je zahvatio i elektro stub. Požari su ugašeni.

Općina Žepče. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Žepče, imali su interevenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava, u naselju Vinište, na lokalitetu Knezovići. U požaru je izgorjela štala za stoku i šest dunuma sitnog rastinja. Izvršen je uviđaj od strane istražitelja Policijske stanice Žepče, i inspektora za PPZ MUP-a ZDK-a, uz upoznavanje dežurnog tužioca.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je deset manih intervencija na gašenju požara, u kojima je gorjela trava i nisko rastinje. 

KLIZANJE TLA

Zeničko-dobojski kanton

Informacija iz općinske službe civilne zaštite Kakanj: 

I dalje se vrše aktivnosti na praćenju pomjeranja klizišta u naselju Malješ. U večernjim satima uočeno je manje pomjeranje klizišta. Mašine i ekipe nalaze se na licu mjesta i dalje vrše radnje sanacije i rasterećenja klizišta, te se dodatno osiguravaju objekti.

Dana, 17.03.2017.godine, oko 17:00 sati, ponovo je došlo do određenog pomjeranja i klizanja zemlje, u naselju Malješ. Odmah su na teren izašli komandant i članovi Općinskog štaba civilne zaštite sa geologom. Kako se već više dana intenzivno radi na sanaciji pomenutog klizišta i odvozu materijala kako bi se isto rasteretilo, ali usljed podzemnih voda koje natapaju klizište, ponovo je došlo do pomjeranja klizišta. Općinski štab civilne zaštite, po obilasku klizišta u 19:00 sati, održao je vanrednu sjednicu, na kojoj je bio prisutan i geolog, uposlenik u Federalnom institutu za geologiju, koji je predložio određene preporuke za daljnje aktivnosti na otklanjanju opasnosti po stambene objekte i materijalna dobra, a stanovništvo je privremeno iseljeno-evakuisano iz svojih stamnenih objekata. Na sjednici Štaba CZ-e zaključeno je, da se ubrza izrada projekta konačne sanacije pomenutog klizišta, te da se odmah angažuje sva raspoloživa mehanizacija, koja bi radile na prokopavanju kanala i polaganja cijevi kako bi se voda izvela iz klizišta. Također, je zaključeno, da se još pojačaju metalni šipovi ispod klizišta kako bi se, u koliko dođe do večeg klizanja materijala, zaštitili stambeni objekti.

Štab civilne zaštite naložio je, da se angažuju uposlenici Zavoda za planiranje i izgradnju Općine, Profesionalne vatrogasne jedinice i drugi neophodni uposlenici Općine Kakanj, kako bi pružili svu neophodnu pomoć koja je neophodna.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište,  za sada je stabilno, uz manje tehničke poteškoće. Sa pumpom je nastavljeno ispumpavanje vode, a određena količina vode istječe kroz tunel. Nema bitnih promjena stanja na terenu.

Na autoputu A-1 Kakanj – Zenica Jug u mjestu Donji Tičići, zbog sanacije klizišta saobraća se sporije, u oba smjera jednom trakom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Operativnog centra civilne zaštite Konjic, pristigla je prijava o prijemu dvije tromblonske kumulativne mine, koje su pohranjene u skladište, pripremljeno za te namjene.

Po prijemu mina, prijava o navedenom, proslijeđena je pripadnicima Tima „A“ Mostar i Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE