U Trebinju otpočela obuka i vježba vatrogasaca iz BiH i Crne Gore u okviru Projekta prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara i vatrogastva

Na ovoj petodnevnoj obuci i vježbi učestvuju vatrogasci 10 općina iz Bosne i Hercegovine i pet općina iz Crne Gore, a realizira se u sklopu Projekta prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti zaštite od požara i vatrogastva, koji se finansira iz IPA fonda Evropske komisije.

Ova međudržavna obuka vatrogasaca otpočela je u Trebinju, 16.11. 2015. godine, obraćanjem dr. Samira Agića, pomoćnika ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje, Milana Radovića, predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, Veska Šturanovića, direktora FORS Montenegro, Edina Garaplije, direktora Instituta za zaštitu od požara i eksplozija (INZA) Sarajevo, Željka Jankovića, pomoćnika direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske i Mirsada Teskeredžića, pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite.

Obuka se realizira u sklopu Projekta prekogranične suradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti zaštite od požara i vatrogastva, a finansira se iz IPA fonda Evropske komisije.

Učestvuju 22 vatrogasca (opštine Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja i Nikšić) iz Crne Gore i 30 vatrogasaca iz Bosne i Hercegovine (općine Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, Čajniče, Konjic, Jablanica, Mostar, Stolac i Ravno). Instruktori su prof. dr. Proda Šećerov iz Republike Srbije i mr. sci. Damir Trut iz Republike Hrvatske.

{loadposition 2015-11-17}

Obuka će trajati pet dana i biće završena 20.11.2015. godine pokaznom vježbom svih učesnika pod nazivom “Gašenje požara otvorenog prostora”.