Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.11.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je tri veće intervencije na gašenju požara:

– jučer u 12:35 sati, na lokalitetu Kožlje, MZ Ljubina, Općina Ilijaš, izbio je požar u kom gori nisko rastinje. Na intervenciju je izašlo 19 vatrogasaca sa četiri vozila. Jutros je upućeno 18 vatrogasaca i tri vozila. Područje je minirano i nepristupačno, ali prema informacijama dobivenim od Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, požar je za sada pod kontrolom,

– jučer u 17:10 sati, u ulici Ahatovićka br.3, došlo je do požara na krovu vikendice. Požar je ugašen u 18:19 sati. U gašenju požara učestvovalo je 7 vatrogasaca sa dva vozila. Nije bilo povrijeđenih lica. Pričinjena je materijalna šteta,

– jutros u 07:25 sati, na lokalitetu Gornja Grakavica – Igman, izbio je požar u kom gori nisko rastinje i šuma. Na gašenje požara upućena su 3 vatrogasca sa jednim vozilom. Intervencija je u toku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je četiri intervencije na gašenju požara:

– od 13,40 do 18,45 sati na Humu, gorjela trava i rastinje,

– od 19,15 do 21,45 sati na Humu, gorjela trava i rastinje,

– od 22,55 do 23,25 sati u Raštanima, gorjelo rastinje,

– jutros u 07,00 sati izbio je požar na Humu, gori trava i rastinje, požar je aktivan.

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Prebilovcima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica Tuzla imala je dvije intervencije gašenja požara: sijeno u naselju Moluhe i dimnjak na privatnom stambenom objektu u naselju Sepetari. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u naselju Stanić Rijeka, gdje su gorjeli sprat i krov kuće. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Sapna.U Mjesnim zajednicama Sapna i Goduš došlo je do šumskog požara na većoj površini, koji su ugasili radnici šumarije i građani Sapne.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine B.Petrovac imala je intervenciju u mjestu Kolunić, gdje je gorjela trava. Požar su gasila 4 vatrogasca sa jednim vozilom.

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u mjestu Očijevo u periodu od 12:56 do 16:18 sati.Požar su gasila 2 vatrogasca sa jednim vozilom. Požar je još aktivan, gori suho lišće u visokoj šumi. Danas se nastavlja gašenje požara.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je prijavu šumskog požara u mjestu Tromošnja. Područje zahvaćeno požarom je minirano, tako da vatrogasci nisu intervenisali, ali požar se ugasio sam.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica imala je intervenciju na gašenju otpadnog materijala u napuštenom obdaništu u naselju Crkvice. Požar ugašen, pričinjena je materijalna šteta.

Općina Tešanj. Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na lokalitetu Kotlanice, površine oko 2-3 duluma. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imalo je intervenciju na lokalitetu Gola Planina – loalitet Podovi, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Široki Brijeg imali su intervenciju na gašenju požara u mjestu Dabil, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje. Požar ugašen.

 

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a:

– kod zgrade Muzičke škole u Tuzli, pronađena je kumulativna bomba, koja je uklonjena od strane KDZ tima MUP-a,

– u MZ Babice, općina Lukavac, pronađena je mina BRK M70. Mjesto je propisno obilježeno i obavješten Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Srednjobosanski kanton                                                                  

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to: tromblon na lokalitetu Bijelo Bučje, općina Travnik i protivpješadijska mina na lokalitetu Poriče, općina Bugojno.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je pet informacija o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina, da je na lokalitetu Bijela voda-Šiljak, Općina Trnovo, pronađen jedan nepoznati NUS,

– od strane Policijske stanice Novo Sarajevo, da je u ulici Grbavička br. 119, pronađena ručna bomba,

– od strane firme „CIBOS“ Ilijaš, da se u niihovom krugu nalaze četiri granate,

– od strane Policijske stanice Ilijaš, da je u ulici Palomska br. 61, pronađen jedan nepoznati NUS,

– od strane građanina, da je u ulici Koševo br. 42, Općina Centar, pronađena ručna bomba.

O primljenim informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite. Navedeni NUS iz ulica Grbavička br. 119 i Polomska br. 61 je uklonjen u toku jučerašnjeg dana, dok će preostala tri NUS-a biti uklonjena u narednom periodu.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– iz MUP-a HNK stigla je prijava, da se u Mostaru, na Musali, kod kućnog broja 18, nalazi jedna minobacačka granata,

– iz Gradskog operativnog centra civilne zaštite Mostar, stigla je prijava o pronalasku kutije sa 12 upaljača (nije poznato o kakvim se upaljačima radi), u Lišanima – Bijelo Polje.

Obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

OŠTEČENJE VODOVODNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo „Stari Vitez” vrši odvoz pitke vode u naseljena mjesta Donji Ahmići, Ljubić i Bukve, po Programu odvoza vode.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE