Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u mjestu Banovići. Požar je ugašen.

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Gornje Mile, gdje je gorjeo krov, na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Novaci, gdje je gorjela kotlovnica. Požar je ugašen.

SAOBRAČAJNI UDESI U CESTOVNOM SAOBRAĆAJU

Tuzlanski kanton

Dana 12.11.2017. godine u 12:13 sati, od  PS Kalesija dobijena je infomacija da je otkriveno vozilo u koritu rijeke Spreče, na području općine Kalesija. Na lice mjesta izašao je i kantonalni tužitelj, koji je zatražio angažovanje kantonalne jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom, radi izvlačenja vozila iz korita rijeke Spreče.

V.D. direktor KUCZ Tuzla, odmah je angažovao pripadnike ronilačkog kluba Vidara iz Gradačca, koji su se po saznanju priključili akciji izvlačenja vozila iz korita rijeke Spreče. Po izvlačenju vozila na obalu, konstatovano je da se u vozilu nalaze tijela dvije nastradale osobe. Daljnje aktivnosti na ovom slučaju preuzeli su službenici MUP-a TK i kantonalni tužitelj.

Istog dana dvije osobe su smrtno stradale, a šest je povrijeđeno u saobraćajnoj nesreći u kojoj su učestvovala tri putnička motorna vozila, koja se  dogodila oko 17:00 sati, na dijelu magistralnog puta Tuzla – Zvornik, u mjestu Tojšići kod Kalesije.

Na mjestu nesreće smrtno su stradali 15-godišnji dječak i ženska osoba. Među šest povrijeđenih osoba nalazi se i dvoje djece koji su odmah prevezeni u Univerzitetsko-klinički centar u Tuzli, radi ukazivanja ljekarske pomoći. Uviđaj o saobraćajnoj nesreći  obavili su policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije MUP-a TK i dežurni kantonalni tužilac. Uzrok nesreće još uvijek zvanično nije poznat.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD Stari Vitez i dalje vrši  odvoz pitke vode u MZ Ahmiće-naselje Pirići tri puta sedmično.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane građana da je kod Goranaca, pronađeno  nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od strane policijske stanice Bosanska Krupa o pronalasku eksplozivnog sredstva u mjestu Šabići. Radi se o ručnoj bombi. Mjesto pronalaska eksplozivnog sredstva obilježeno je od strane pripadnika PS  Bosanska Krupa.

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Po dojavi građanina o pronalasku eksplozivnih sredstava u selu Bogovići, Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite odmah je izašao i preuzeo jednu ručnu bombu.

Dana 10.11.2017. godine, predstavnici građevinske firme „Okac“ d.o.o. Goražde, koji  rade na  izgradnji puta Glamoč, prijavili su postojanje eksplozivnih sredstava, o čemu su odmah obavijestili Kantonalnu upravu civilne zaštite Goražde. Navedena Uprava je  prijavu odmah proslijedila Timu Federalne uprave civilne zaštite za UES, koji je dana 11.11.2017 godine, preuzeo 430 mina PMRA-2A, 1 PROM i  pet mina PMA 3.

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf/Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Releja pronađeno eksplozivno sredstvo. Radi se o mini pp-3.

Općina Jajce. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je na lokalitetu Bukovica pronađeno eksplozivno sredstvo. Radi se o „Maljutki“.

O primljenim  informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite izvršio je uklanjanje ručnih bombi M 75, u mjestima Ujlići i Kamenica.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za Hercegovačko-neretvanski i  Unsko-sanski kanton, zbog mogućih obilnih padavina od 40 do 65 l/m2, te Žuto upozorenje za ostatak Bosne i Hercegovine, zbog mogućih padavina od 20 do 40 l/m2, kao i mogućih udara vjetra od 40 do 50 km/h.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE