Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.11.2017.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • na površinskom kopu Šićki Brod, gdje je gorjela ugljena prašina , te
  • u ul. Hadžimarijana Divkovića, gdje je gorio kanister sa gorivom.

Općina Živinice. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Živinice, imali su intervenciju u mjestu Priluk, gdje je gorio pomoćni objekat, štala.

Svi požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Zenica, imali su intervenciju, u ul.Talića brdo, gdje je izbio manji  požar u napuštenoj oronuloj zgradi. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Tešanj, imali su  intervenciju,  u ul. Hamzalije Ajanovića, gdje je gorio pelet, u podrumskoj prostoriji stambenog objekta. U požaru nije pričinjena veća materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Mostara, imali su intervenciju u ul. Mladena Balorde, gdje su gorjele električne instalacije.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije, od čega: jednu na gašenju potkrovlja u stambenoj zgradi, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog otpada, te jednu na gašenju zapaljenog automobila.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 16.11.2017.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice, dok se na lokalitetima Skver i Mobilna Teočak kvalitet zraka ne može ocijeniti.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD “Stari Vitez”, i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmiće, naselje Pirići, dva puta tjedno.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Primljena prijava o pronalasku RBR – „Zolja“, u naselju Grdanovci.

Općina Bužim. Od strane Općinske službe civilne zaštite primljeni su podaci o prijavi pronalaska nepoznatih eksplozivnih sredstava, u mjestu Palijan.

O primljenim  informacijama obaviješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Općina Ilijaš. Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od strane Općinsk službe civilne zaštite Ilijaš,  da se u njihovim prostorijama nalazi 19 ručnih bombi.

O primljenoj  informaciji obaviješten je Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedena eksplozivna sredstva uklonuti u toku današnjeg dana.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE